Sadaka vakcine iz Malezije ipak stižu: 50.000 doza Pfizera večeras u BiH

Pošiljka od 50.000 doza vakcina protiv koronavirusa, koje je Malezija donirala Bosni i Hercegovini, trebala bi danas stići u našu zemlju.

Kako se saznaje, avion “Turkish Airlinesa” koji prevozi vakcine trebao bi sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 19.50 sati.

Radi se, naime, o vakcinama koje je malezijska vlada donirala našoj zemlji još u martu, nakon pisma Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, upućenog malezijskom premijeru Muhyiddinu Yassinu da pomogne našoj zemlji u kupovini vakcina.

Vakcine koje je Malezija donirala BiH su jednog od kineskih proizvođača – Sinopharm ili Sinovac, a na isporuku se ovoliko dugo čekalo jer je Malezija i sama imala probleme usljed nestašice vakcina.

Također, uskoro se očekuje i dolazak vakcina iz Bugarske, koja je još početkom juna najavila donaciju oko 150.000 vakcina protiv koronavirusa za zemlje Zapadnog Balkana, od čega će značajan broj dobiti upravo naša zemlja.

Bugarski ministar zdravlja Stojko Katsarov rekao je da će njegova zemlja donirati vakcine proizvođača AstraZeneca. Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažemo, Federacija BiH bi iz Bugarske trebala dobiti oko 50.000 doza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79