Sadakom se nisu riješili svi problemi: Vakcina imamo, plana nemamo

Dok u svijetu protestuju protiv obavezne vakcinacije, većina građana u Bosni i Hercegovini još nije ni dobila priliku da primi svoju dozu. Masovnu imunizaciju u Federaciji još čekamo. Iako vakcina sada imamo, plana nemamo.

Bosna i Hercegovina, prema podacima nadležnih, sa obje doze vakcinisala je oko 230.000 građana, dok je u našu zemlju do sada stiglo 1,6 miliona vakcina. No, proces imunizacije daleko je sporiji od broja pristiglih vakcina. Već od sutra, Federacijia će kantonima podijeliti 115.142 doze različitih vakcina protiv koronavirusa. Nakon toga bismo, bar kako obećavaju nadležni, bili bliže masovnoj imunizaciji u Federaciji.

Skandalozno: Ko u šteku drži milion vakcina?

Kako navodi Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH, s obzirom na to da ćemo u narednim sedmicama imati više vakcina, moći će se vakcinisati i oni koji nisu u planu prioriteta – to zavisi od kantona do kantona jer nije svugdje jednaka situacija.

Upravo je u Kantonu Sarajevo ovog vikenda bila planirana masovna vakcinacija, ali do toga nije došlo. Koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić kaže da je namjera bila organizirati “dane otvorenih vrata” u Zetri, odnosno vakcinaciju bez najave, ali da je izostala jer to nije odobrio entitetski nivo – Skočibušić je rekao da je načelno saglasan, ali da se mora čekati dozvola Federacije.

Zavod za javno zdravstvo Federacije: Uskoro vakcinacija bez najave

S druge strane, Kanton 10 nije tražio dozvolu entitetskog nivoa, pa tako već od prošle sedmice poziva i vakciniše sve građane iz BiH. Istina, razlog je, kako tvrde nadležni, nezainteresovanost tamošnjih građana, ali i činjenica da je to kanton u kojem živi manji broj stanovnika u odnosu na KS. Hoće li ovim stopama krenuti i ostali kantoni, bit će jasnije sutra nakon sastanka premijera FBiH i kantonalnih ministara zdravstva.

Potpuno vakcinisan svaki 11. punoljetni stanovnik: BiH je još uvijek daleko od kolektivnog imuniteta

Ipak, u trenutku kada našoj zemlji prijete novi sojevi koronavirusa, porazno je da masovnu imunizaciju tek planiramo iako imamo vakcine. Poređenja radi, širom Evrope vakcinacija je postala rutinski proces tako da se stanovništvo vakciniše i u apotekama, dok naši građani i dalje moraju odlaziti u susjedne zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79