Sadik Ahmetović osuđen na 6 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja

Sud BiH danas je izrekao prvostepenu presudu bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću koji se teretio za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović osuđen na 6 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja. Nepravomoćnom presudom Sud BiH mu naložio i vraćanje 7000 KM štete nastale počinjenjem krivičnog djela.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za Ahmetovića, a odbrana je zatražila da ga Sud oslobodi.

Ahmetovića optužnica tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu.

U optužnici se navodi da je Ahmetović potpisao ugovore o djelu da bi stvorio privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz domena Ministarstva bezbjednosti, prenosi Slobodna Bosna.

“Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio da vozi ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač”, navodi se u optužnici.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79