Safe Journalists upozorava: Konaković koristi političke taktike za dezinformisanje javnosti!

Mreža Safe Journalists izražava duboku zabrinutost i najoštrije kritizira ponašanje Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, zbog njegovih izjava usmjerenih protiv novinara i medija izrečenih na konferenciji za novinare održanoj 25. aprila u Sarajevu.

“Korištenjem javne platforme Ministarstva vanjskih poslova i zloupotrebom svoje ministarske funkcije, g. Konaković je bez osnova i dokaza pokušao diskreditirati određeni broj medija i novinara, optužujući ih da su dio ‘medijsko-pravosudne mafije'”, ističe se u izjavi Safe Journalists.

Nakon hapšenja više osoba iz policijskih i javnih krugova pod sumnjom da su dio internacionalnog narko-kartela “Tito i Dino” u Sarajevu i drugim bh. gradovima, pojedini istraživački mediji su objavili članke o mogućim povezanostima ministra Konakovića s akterima iz kriminalne grupe. Ministar je te optužbe odbacio, tvrdeći da su one pokušaj narušavanja evropskih aspiracija Bosne i Hercegovine.

“Safe Journalists podsjeća da Konaković kontinuirano upućuje verbalne i oštre prijetnje prema medijima iz različitih svojih pozicija u državnoj upravi, posebno targetirajući one novinare koji su kritički nastrojeni prema načinu njegovog vršenja javnih funkcija,” naglašava upravni odbor BH novinara (BHJA).

Dodatno, optužuje se Konaković da putem društvenih mreža manipulira javnošću, pogrešno tumačeći legitimnu kritiku novinara usmjerenu prema njemu kao javnoj osobi, kao napad na državne institucije ili na samu državu i njen put ka Evropskoj uniji.

Safe Journalists smatra da su takvi postupci ministra Elmedina Konakovića neprimjereni, predstavljaju kršenje slobode izražavanja i sigurnosti novinara, kao i neprikladno ispoljavanje političkog utjecaja nad medijima. Mreža također podržava BHJA u poticanju novinara i medija u Sarajevu na poduzimanje pravnih koraka za zaštitu slobode izražavanja i protiv svih oblika nasilja nad novinarima.

“Safe Journalists će ovaj slučaj iznijeti pred relevantne domaće i međunarodne zvaničnike. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava građana,” stoji u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79