Safet Softić: Trojka bi da prevari Dodika i Čovića, pa nisu oni amateri

O radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, evropskom putu, izbornom zakonu, u Rezimeu je jučer, 20. februara, govorio Safet Softić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (SDA).

Komisija je jučer nakon dužeg perioda zasjedala, a na pitanje šta je sporno, zašto komisija ne zasjeda, Softić ističe da je suštinski problem činjenica da je zakon loše napravljen.

Institut sukoba interesa je potpuno urušen

Zakon omogućava, da napravim banalno poređenje – da lisice čuvaju kokoške. Jer poslanici odlučuju o svojim kolegama i o svom statusu. Mi smo zadnju sjednicu održali u junu prošle godine, od tada smo dva puta pokušali, Mira Pekić i ja, da sazovemo sjednicu. I u samom zakonu postoje takva ograničenja – da za kvorum od devet morate imate šest ljudi, od tih šest svakog naroda mora biti po dva”, pojasnio je.

Dodao je da je čitav zakon postavljen tako da se institut sukoba interesa i ne poštuje i ne primjenjuje: “Još gora stvar, sami članovi Komisije koji odlučuju – tamo gdje je evidentno utvrđen sukob interesa, glasaju protiv sankcije. Pojedini članovi Komisije neće da glasaju protiv svojih kolega. Potpuno je urušen taj institut.”

Objašnjava da uloga članova Komisije nije da iznose svoje privatno mišljenje – postoji zakon koji ih obavezuje.

“Jedna od anomalija postojećeg zakona – mi smo danas nekoliko rješenja za koje smo trebali utvrditi da je pojedinac bio u sukobu interesa, ali zbog toga što više nije na poziciji na državnom nivou, ne može se primijeniti sankcija. Većina je oborila takve prijedloge, takav primjer je Nermina Nikšića“, kaže Softić.

Govorio je i o tome ima li šanse da vladajuća koalicija donese zakon o sprečavanju sukoba interesa.

“Rokovi su neki već prošli koje je parlamentarna većina sama sebi postavila – do kad radne grupe da usaglase. Vidimo da još uvijek tu postoje problemi. Dao bih podršku i možda nekim neidealnim rješenjima da iskoristimo ovaj trenutak u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi. Ali vidimo da partneri u parlamentarnoj većini sami sebe lažu i lažu jedni druge. Obećavaju se podrške za izborni zakon, ali ovamo kad pričate privatno s predstavnicima Trojke – oni kažu da to neće nikad podržati.

Oni kao da hoće da prevare Milorada Dodika i Dragana Čovića, kao da su to neki amateri koji ne vide šta se radi. To je jedan opšti nered unutar parlamentarne većine u kojoj, ako je intencija da prevare jedni druge, mislim da će prevariti, prije svega, BiH i njene građane”, kazao je.

On je dodao: “HDZ, kroz svoje zahtjeve vezano i za zakon o sukobu interesa, ustvari podebljava svoj zahtjev prema Trojki da u ovom ključnom trenutku dođe do izmjena izbornog zakona, a s druge strane Dodik da dođe do izmjena zakona o Ustavnom sudu. Tehničke stvari su rješive, kada bi se ova pitanja riješila.”

Upitan kako gleda na Dodikove uslove da se ovaj zakon odnosi samo na državni nivo, naglasio je da to samo po sebi nije problem – i sadašnji zakon predviđa sukob interesa za funkcionere na državnom nivou.

“Entiteti imaju svoje zakone, oni, nažalost, ne funkcionišu. Taj institut sukoba interesa ne postoji ni u Federaciji”, tvrdi on.

Kada je riječ o zakonu o sudovima, kazao je da problem nije samo sjedište žalbenog odjela.

“Čak i veći problem je u nadležnostima. To je glavni problem. Kad su nadležnosti u pitanju, tu su predstavnici drugog entiteta jako osjetljivi”, smatra Softić.

Govoreći o izbornom zakonu, ističe da tu treba razdvojiti nekoliko pitanja.

“Prvo pitanje je pitanje integriteta izbornog procesa. I postoji pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To su odvojene stvari koje HDZ pokuša spoji. S druge strane Trojka bježi od toga da to realizira. Mi od ove većine kakva jeste nemamo prave odgovore šta je to dogovoreno u Bakincima. Pošteno bi bilo da se kaže šta je dogovoreno. Ako je u pitanju pokušaj prevare Dodika, BiH će platiti veću cijenu, nego da se otvoreno kaže o čemu se razgovaralo. Trojka je dužna objasniti javnosti da li Dodik i Čović govore istinu ili lažu”, naveo je on.

Prokomentarisao je i HDZ-ov prijedlog izbornog zakona: “Ne mislim da je moguće ova pitanja rješavati bez promjene Ustava i bez rješavanja presuda evropskih sudova. To se može riješiti ili u paketu ili nikako. I Američka ambasada je poručila i Trojki i Čoviću da te stvari nije moguće raditi bez izmjene Ustava.”

Upitan jesu li državni partneri zaista opredijeljeni za EU, kaže:

“Ne možete u Brisel doći preko Minska i Moskve. Dodik demonstrira da Minsk i Moskvu vidi kao neki svoj put kojim želi da ide. To su realni problemi BiH. Dodik vjerovatno prati politiku Srbije koja pokušava da igra na dvije karte. To je za njega u kratkoročnom smislu neka dobitna kombinacija, međutim, sat otkucava i dođe do određenog trenutka kada se mora donijeti odluka.

Ako ne usvojimo ova dva zakona, od otvaranja pregovora nema ništa, jer to su minimalni uslovi. Ukoliko unutar većine postoji intencija da jedni druge prevare, bojim se da ćemo imati neki debakl 21. marta.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79