Sakib se vratio iz Belgije i postao najveći proizvođač trešanja u Modričkom kraju

Modrički kraj oduvijek je bio poznat po proizvodnji trešanja, ali danas se ističe ime Sakiba Sarvana kao sinonim za uspjeh u ovoj oblasti. Prije trinaest godina, Sakib se sa suprugom Mumom vratio iz Belgije i započeo proizvodnju trešanja u Tarevcima kod Modriče.

“Prije pedeset godina, ovaj kraj je bio poznat po trešnjama koje su bile izuzetno profitabilna voćna kultura, a moj djed i stric su bili među najboljim trešnjarima. Prevozili su trešnje preko Save. Dakle, tradicija postoji, ali ja nisam bio svjestan toga dok nisam upoznao čovjeka u Belgiji koji se bavi uzgojem trešanja. Nakon povratka, odlučio sam započeti ovaj posao”, priča Sakib.

Na tri dunuma zemljišta, zasadio je oko tri hiljade sadnica dvadeset različitih sorti, većinom na podlozi gizela.

“Trešnje su krupne i relativno kvalitetne, a prinosi po stablu mogu ići čak i do 10 kilograma. Ipak, neke sorte daju manje, oko tri do četiri kilograma”, dodaje Sakib.

Sakib je prvo iskopao jezero iz kojeg crpi vodu za navodnjavanje, što su mu savjetovali ljudi u Belgiji.

“Padavine su sve rjeđe, pa je sistem za navodnjavanje postao neophodan. Samo ove godine, već sam pet puta navodnjavao plantažu. Trešnjama ne odgovaraju zatvoreni tereni, više vole brda. Morate imati sistem za navodnjavanje, bez toga ne ide”, objašnjava Sakib za Agroklub.

Najbolje uspijeva sorta markant ili marčant, koja je ocijenjena sa tri zvjezdice u literaturi, dok sa sortom Kordia nema dobra iskustva.

Saravani ističu zadovoljstvo opštinskim i kantonalnim podsticajima, zahvaljujući kojima su nabavili potrebnu mehanizaciju, dok su značajna sredstva uložili u modernizaciju trešnjika.

“Sve što smo mogli dobiti od države i entiteta, dobili smo. Ne mogu reći da nisam zadovoljan time. Za druge poljoprivrednike koji nisu upoznati sa tim, žale se, jer propuštaju rokove, a onda administracija ne bude blagonaklona. Treba približiti seljacima kako doći do sredstava”, kaže Sakib.

Sakib ne planira širenje plantaže u narednim godinama, već se trudi održati postojeću proizvodnju i ponuditi kupcima kvalitetne, sočne i ukusne trešnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79