Salkić: Bošnjaka u Republici Srpskoj neće biti ako nastave sistemsku diskriminaciju

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić govorio je za emisiju Dobar dan BiH Hayat televizije o Dodikovim izjavama o progonu.

Kako je rekao, Vlast RS u ovom entitetu koristi svaku priliku da na različite načine protjera ljude koji su se vratili. Sistemskom diskriminacijom koju provode u različitim oblastima oni stvaraju nemoguće uslove za život onih koji su se vratili.

“Jasno je da oni kako su zacrtali u narednih deset godina, ako nastave vršiti ovakvu sistemsku diskriminaciju, Bošnjaka neće biti. Politika zadnjih 15 godina produkuje neprijateljstvo spram Bošnjaka. Bošnjake ovdje označava kao strano tijelo, tijelo koje uzurpira nešto što kao pripada srpskom narodu i na takav način u javnosti stvara percepciju da smo mi njihovi neprijatelji. Zbog toga imamo različite vrste incidenata, kada su u pitanju Bošnjaci napade. Na neki način, vlast to želi. Vlast to smatra svojim ciljem – kaže on.

Kako Salkić pojašnjava, da je neko prije 15-20 godina rekao da je Daytonski mirovni sporazum gotov, on na međunarodnoj sceni ne bi bio više od 24 sata. Međutim, međunarodna zajednica navikla je Dodika i neke druge da ovdje mogu govoriti šta hoće i građane držati kao taoce, a da zauzvrat ne mogu dobiti nikakve sankcije.

“Jedino međunarodna zajednica u ovoj situaciji kada mi imamo na snazi Daytonski mirovni sporazum, ima mehanizme da otkloni i ovu blokadu i kazni Dodika za ono što radi. Nažalost, institucije BiH koje bi možda i mogle i imale zakon nemaju snagu da to urade, jer unutar tih institucija ponovo imamo ljudi koje slijepo slijede politiku Milorada Dodika, blokiraju, onemogućavaju, ili pak spriječavaju na drugi način da se to desi – rekao je Ramiz Salkić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79