Salkić: Kada Bošnjak završi fakultet u RS-u nema šansu za posao u javnom sektoru

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić istakao je da mlad čovjek Bošnjak, koji završi fakultet u RS-u, u javnom sektoru nema priliku zaposliti se i privređivati za sebe i svoju porodicu.

U intervjuu za banjaluka.net Salkić je, pored zapošljavanja, govorio o obrazovnom sistemu u RS-u, diskriminaciji Bošnjaka, izborima u Srebrenici.

– Ako imate oko 5.000 administrativnih radnika u ovom entitetu, a od toga je zanemariv broj Bošnjaka, onda je jasno o čemu se tu radi. Ako u policiji svake godine obnavljate kadar i svake godine se smanjuje broj Bošnjaka, onda je jasno o čemu se radi. Ako u zdravstvenom sektoru gotovo da nema zaposlenih Bošnjaka, onda je potpuno jasno o čemu se radi. Dakle, mladi čovjek, kada završi neku srednju školu, Bošnjak, nema nikakvu priliku da se zaposli u domu zdravlja, bolnici, elektroprivredi, pošti, nekoj agenciji ili slično, dok se svakodnevno pripadnici srpskog naroda zapošljavaju – rekao je Salkić.

Naglasio je da je “tačno je da se zapošljavaju samo partijski podobni, trenutno, ali se zapošljavaju i svi su srpske nacionalnosti”.

– Mlad čovjek Bošnjak koji završi fakultet u ovom entitetu u javnom sektoru nema priliku zaposliti se i privređivati za život sebe i svoje porodice koju treba zasnovati. To vam mogu potvrditi podaci, ako se zainteresujete i zatražite od relevantnih ustanova. Ja sam uvjeren da se na ovakav način želi izvršiti tihi ekonomski progon radi ostvarenja ratnog cilja etnički čistog pravoslavnog srpskog prostora – dodao je potpredsjednik RS-a.

O negiranju bosanskog jezika Salkić je rekao da je rješenje da se u skladu sa Ustavom entiteta i važećim zakonom djeca i njihovi roditelji u obrazovnom procesu tretiraju ravnopravno bez diskriminacije.

– Ako dajete za pravo djeci srpske nacionalnosti da imenuju svoj jezik, onda to treba dati i djeci bošnjačke nacionalnosti. Što danas nije slučaj. Ako djeci bošnjačke nacionalnosti prepisujete odredbu iz Ustava entiteta u školske dokumente, onda to učinite i djeci srpske nacionalnosti. Što danas nije slučaj. Tu je osnovni problem duplih aršina, kršenje Ustava i relevantnih zakona u obrazovnom procesu u ovom entitetu – rekao je Salkić.

O izborima u Srebrenici Salkić je rekao da kada bi glasali stvarni stanovnici Srebrenice, bez ikakve sumnje bi pobijedio Alija Tabaković.

– Međutim, mi iz izbora u izbore imamo najezdu glasača iz pograničnih zona iz susjedne Srbije koji mijenjaju izbornu volju stanovnika Srebrenice, ali i nekih drugih pograničnih mjesta. Naša su očekivanja da će pobijediti naš kandidat Alija Tabaković i to je dobro rješenje za sve građane Srebrenice, dobro je rješenje za imidž Srebrenice, njen razvoj i prosperitet njenih stanovnika. Po čemu je danas Srebrenica prepoznatljiva u svijetu? Prepoznatljiva je po počinjenom genocidu u julu 1995. godine nad bosanskim muslimanima-Bošnjacima od strane vojske i policije bosanskih Srba i po tome da je danas načelnik opštine Srebrenica neko ko negira sudski dokazan i presuđen zločin genocida. Srebrenica, osim ovih neizbrisivih činjenica, treba biti prepoznatljiva kao mjesto obnove, razvoja, prosperiteta i zajedničkog života njenih građana – naveo je Ramiz Salkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79