Salkić: Nadam se da će Tužilaštvo BiH razumjeti poruku SAD-a i pokrenuti postupke protiv onih koji veličaju ratne zločine

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ocijenio je da je veoma bitno što su Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale vlasti u Bosni i Hercegovini da istraže sve slučajeve veličanja ratnih zločinaca i uznemiravanja povratnika tokom proslave neustavnog dana tog entiteta.

Amerika zahtijeva istragu izvještaja o veličanju ratnih zločinaca u RS

– Vrlo je bitno da jedna tako velika zemlja pridaje važnost ovom anticivilzacijskom činu tokom 9. januara, ali i činu koji je sve prisutan u RS – kazao je Salkić danas u Sarajevu na Naučnom skupu “Genocid nad Bošnjacima i demografske promjene u RS”.

Izrazio je nadu da će Tužilaštvo BiH razumjeti tu poruku te pokrenuti postupke protiv odgovornih ljudi koji veličaju ratne zločine, protiv nadležnih u lokalnim zajednicama gdje su nacrtani ili se crtaju murali presuđenim ratnim zločincima, ali i protiv onih koji neustavno obilježavaju 9. januar kao “Dan Republike Srpske”.

Podsjetimo, SAD su pozvale vlasti BiH da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u Republici Srpskoj prošlog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo.

– Pozivamo nadležne institucije da bez odgađanja istraže ove navode i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost. SAD su duboko zabrinute zbog izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu Republika Srpska tokom vikenda – rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79