Salkić o mobilizaciji VRS: Salkić: To je otvorena prijetnja i mogućnost ponavljanja genocida

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić rekao je da izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o mobilizaciji Vojske RS pokazuje da separatistička politika koju on zagovara i provodi ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine.

Reagirajući na današnju izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj je između ostalog rekao da je “veoma brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku RS”.

Potpredsjednik Salkić je istakao da svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

– Izjava Milorada Dodika u kojoj kaže da se vrlo brzo može ponovo mobilizirati Vojska RS-a je otvorena prijetnja miru i stabilnosti. Ova izjava pokazuje da separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik ima razrađen i vojni plan djelovanja radi realizacije ideje podjele Bosne i Hercegovine. OHR i drugi predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji trebaju odmah reagirati i sankcionisati ovakvo djelovanje. Vojska RS-a je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da je počinila genocid nad muslimanima Bošnjacima stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica u julu 1995. godine – kazao je Salkić i dodao da su njen komandant i mnogi drugi nižerangirani oficiri i vojnici osuđeni za genocid i druge teške zločine koje su počinili.

Salkić upozorava da svako pominjanje mogućnosti mobilizacije takve vojske otvara mogućnost ponavljanja genocida.

– Zbog toga je krajnje vrijeme za neodložnu reakciju prije svega visokog predstavnika i zemalja koje su garanat Dejtonskog mirovnog sporazuma – stoji u reakciji potpredsjednika Salkića.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79