Salkić: Radi mira i stabilnosti zabraniti okupljanje četnika u Višegradu

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je da se zabrani okupljanje četnika u Višegradu.

U interesu je mira, stabilnosti i očuvanja postignutog stepena zajedničkog života u Višegradu i cijeloj Bosni i Hercegovini, kako je dodao, da se zabrani djelovanje Četničkog ravnogorskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Traži i očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta RS da zabrani održavanje ovog skupa u Višegradu zakazanog za 13. mart 2020. godine.

Zabrana ovog i ovakvih skupova u interesu je, naveo je, svih građana koji promoviraju mir, stabilnost i dobre međukomšijske odnose u Višegradu.

Slike veličanja ratnih zločinaca i pjevanje pjesama te skandiranja uvredljivih pokliča nisu samo uvredljivi za žrtve, već, kako je rekao, nanose štetu i ugledu Višegradu i Bosni i Hercegovini u regionu i svijetu.

Zbog toga je, smatra Salkić, od izuzetne važnosti da se ovaj skup zabrani i to upravo od Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta RS jer se tom zabranom zauzima stav tog resora prema porukama koje se promoviraju na tim skupovima.

– Još su nam u sjećanju prošlogodišnja, ali i svaka ranija okupljanja ravnogoraca – četnika u Višegradu. Pjevanje pjesama koje šire nacionalnu i vjersku mržnju te pozivaju na novi genocid nad Bošnjacima još odzvanjaju u našim ušima – naveo je Salkić.

Nakon tih dešavanja, podsjeća, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je otvorilo istragu, ali njen epilog još nije poznat javnosti.

– Za 13. mart ove godine ponovo je zakazano okupljanje onih na čijoj je ideologiji, ikonografiji i uvjerenju počinjen stravični zločin nad Bošnjacima Višegrada 1992. godine. Ovo okupljanje iznova će probuditi sjećanja Bošnjaka na teške zločine, progon, silovanja, logore i ubistva kroz historiju u ovom gradu, ali i cijeloj istočnoj Bosni. Na temeljima ove ideologije počinjen je i genocid u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica nad Bošnjacima u julu 1995. godine – ukazao je entitetski potpredsjednik.

To će, kaže, iznova sve nas podsjetiti da zlo živi, da je tu među nama i da nije kažnjeno i nije pobijeđeno.

– Oni koji čekaju svoj novi trenutak za pokolj i progon Bošnjaka, ponovo će se osjetiti važnima i budnima, te će poslati poruku da su spremni i samo čekaju svoj trenutak. Činjenica da njihov rad nije zabranjen od nadležnih državnih organa ne daje im za pravo da šalju poruke koje ugrožavaju mir i sigurnost Bošnjaka Višegrada, ali i da bude bolna sjećanja Bošnjaka u cijeloj Bosni i Hercegovini – kazao je Salkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79