Salkić: SDP i neke druge stranke radile su u čitavom Podrinju isto što i u Srebrenici

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ističe da su za svaku osudu aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od strane rukovodstva SDP-a Srebrenica.

Reagujući na jučerašnje hapšenje zvaničnika OO SDP Srebrenica koji su osumnjičeni za izborne prevare tokom izbornog procesa u Srebrenici, Salkić je istakao da su slične stvari rađene širom manjeg bh.entiteta RS, te da je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao, u Srebrenici ali i svim drugim općinama.

– Za svaku osudu su aktivnosti na krađi identiteta građana i aktivnosti na podršci kandidatu za načelnika općine Srebrenica koji negira genocid nad Bošnjacima i veliča presuđene ratne zločince, od strane rukovodstva SDP-a Srebrenica. Potpuno je jasno da su oni imali podršku viših organa stranke, jer se vrh SDP-a distancirao od podrške jedinstvenom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika općine Srebrenica.

SDP je kao i neke druge stranke, nezavisne liste i u drugim podrinjskim općinama radio na preregistraciji Bošnjaka da glasaju putem pošte iz Srbije i radio je za kandidate za načelnike općina koji također negiraju genocid nad Bošnjacima i veličaju presuđene ratne zločince, piše Faktor.

Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine su iz izbora u izbore izloženi različitim utjecajima i zloupotrebama od strane određenih grupacija. Za njih se glasa, njih se registruje i njih se predstavlja na različite načine od različitih grupa i pojedinaca. Za protekle lokalne izbore širom entiteta RS od oko 11.000 registrovanih Bošnjaka da glasaju poštom njih oko 1.500 registrovano je da glasaju putem pošte iz Srbije, a većini je ukraden identitet na različite načine – navodi Salkić.

Kaže kako su to radile dobro organizovane grupe u kojima su Srbi i Bošnjaci interesno povezani.

– Srebrenica je primjer koji nas Bošnjake najviše boli, ali to je rađeno i u Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću i svim drugim općinama sa manjim ili većim intenzitetom. Ovdje je ključno da nadležne institucije urade dosljedno svoj posao. Ne samo u Srebrenici već i u svim drugim općinama Bratuncu, Vlasenici, Zvorniku, Bijeljini, Tesliću …

Ako se želi krađe identiteta građana spriječiti u budućnosti onda se ove istražne i druge radnje ne bi smjele završiti samo na Srebrenici. Tokom registracije i tokom glasanja putem pošte teško je kompromitiran ovaj način glasanja naših građana.

Zbog neregularnih prijava dolazilo je do vještačkog opterećenja i zagušenja postupka registracije gdje su stvarni glasači ostali bez mogućnosti registracije, a u procesu glasanja su ostajali bez blagovremenog dostavljanja glasačkog materijala – zaključuje Salkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79