Salkić: Spremni smo braniti porodice, ognjišta i domovinu, nema straha od rata

O neustavnom danu manjeg bh. entiteta, napadima na povratnike Bošnjake i reakciji institucija BiH i međunarodne zajednice govorio je u emisiji Dobar dan BiH Hayat televizije Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Na početku razgovora Salkić jasno naglašava kako građani moraju ostati mirni i ne plaštiti se prijetnji ratom.

“Građani ne trebaju strahovati od sukoba. Uznemiravanje povratnika Bošnjaka može se spriječiti sankcionisanjem svih onih koji šire nacionalnu i vjersku mržnju, te podrivaju ustavni poredak. Sud i Tužilaštvo BiH su na potezu. Povratnici su šokirani time što se 26 godina nakon rata šalju ovakve poruke. Svojim nedjelovanjem Tužilaštvo BiH šalje poruku da će svi oni koji šalju poruke mržnje proći nekažnjeno. Oni ustvari čine najveću nepravdu svom narodu kroz takvo ponašanje. Ratni zločinci koji nisu procesuirani danas žive u manjem bh. entitetu, tu je propuštena prilika za Tužilaštvo BiH da kazni odgovorne i za posljedicu danas imamo incidente i prijetnje – poručio je Salkić.

OHR je po svom mandatu dužan sačuvati mir i ustavni poredak BiH, smatra Salkić.

“Visoki predstavnik ima nadležnost za korištenje Bonskih ovlasti. Svaki napad na Bošnjake je direktan poziv OHR-u da reaguje. On je po mandatu zadužen da štiti Dejtonski mirovni sporazum i njegovu civilnu implementaciju. Schmidt ima autonomiju u donošenju odluka na zaštiti Ustava BiH. Međutim, mi se prvo moramo pouzdati u sebe da zaštitimo svoju porodicu, ognjište i domovinu. Ako na to ne budemo spremni, niko nam neće garantovati cjelovitost BiH. Vjerujem da nećemo dozvoliti ponavljanje ’92. godine. Nakon parade povodom neustanvog dana manjeg entiteta RS i fašističkih poklika pripadnika MUP-a RS, više nema dilema i međunarodnoj zajednici je sve jasno. Što prije budu reagovali, prije ćemo izaći iz ove krize – ističe Salkić.

O Dodikovim uvredama na račun Bošnjaka, ali i Amerikanaca Salkić kaže da su rezultat zaštite od strane Moskve i Pekinga.

“Dodik Bošnjake naziva okupatorima na Drini, iako su ’91. godine na tom prostoru činili dvije trećine stanovništva. Njegova zaštita ogleda se u Rusiji i Kini. U nedostatku odlučnih aktivnosti naših prijatelja sa Zapada, omogućeno je neprijateljima da ovdje puštaju korijene. U BiH se brane civilizacijske vrijednosti Evrope. Ako separatističke snage pobijede na ovoj teritoriji, pobijedit će i na drugim mjestima širom EU. SAD, Velika Britanija i EU moraju sankcionisati Dodika, ljude oko njega i kompanije koje podržavaju taj režim – zaključuje Salkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79