Salko Zildžić će moći hodati samo sa nanogicom i to po kući

Salko Zildžić će moći hodati samo sa nanogicom i to po kući


Viši javni sud u Užicu prihvatio je sporazum koji je uhapšeni Salko Zildžić potpisao s Višim javnim tužilaštvom o priznanju krivice, potvrdio je sudija Višeg suda Zoran Milinković.

Sporazum predviđa kaznu kućnog zatvora od godinu uz mjere elektronskog nadzora, odnosno nanogicu.

Zildžić će kaznu izdržavati u mjestu prebivališta, u Tuzli. On će danas biti pušten iz pritvora u Srbiji.Zastupnik SDA u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Salko Zildžić uhapšen je 18. septembra na graničnom prijelazu Bajina Bašta.

Pripadnici Granične policije Srbije u njegovom automobilu pronašli su pištolj sa dva okvira i municijom. Javnost u BiH uzburkala je i vijest da je kod Zildžića tom prilikom pronađena i počasna legitimacima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Centralna izborna komisija BiH još nije dobila nikakav zvaničan akt o presudi Salki Zildžiću, presuđenom poslaniku SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, potvrđeno je Raportu u CIK-u.

Zildžić je nakon izbora 2022.godine ušao u Predstavnički dom Parlamenta FBiH i pred njim su bile još tri godine poslaničkog mandata, međutim, nakon što je u Srbiji priznao krivično djelo zbog kojeg je prije sedam dana bio i uhapšen, te je zbog toga u toj zemlji ekspresno i osuđen na godinu kućnog zatvora Zildžić je ispunio uvjete da se oprosti od poslaničkog mandata po sili zakona.
Ispunjava uvjete

Poznato je da prema Izbornom zakonu BiH, izabranom članu tijela vlasti u BiH na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na poziciji na koju je izabran između ostalog i danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže. Zildžić je osuđen na godinu kućnog zatvora i morat će se oprostiti sa funkcijom federalnog poslanika.

No, za razliku od nekih ranijih slučajeva, kako je Raportu pojašnjeno u CIK-u kada je Komisija postupala po presudama domaćih sudova i ukoliko su za to postojali uvjeti donosila odluke o prestanku mandata, u slučaju Zildžića, prvo bi moralo reagirati Ministarstvo pravde BiH, jer u Zildžićevom slučaju riječ je o presudi koju je donio sud strane zemlje.

U ovakvim slučajevima postupa se prvo po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH, a potom CIK nakon što zvanično bude obaviješten o presudi, donosi odluku.

Inače, prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima propisani su uslovi koji se u BiH moraju ispuniti za izvršenje strane sudske presude u krivičnim stvarima. Između ostalog, presuda se izvršava “ako je presuda pravosnažna i ako ju je izrekao nadležni pravosudni organ države izricanja kazne, ako je krivično djelo predviđeno kao krivično djelo i po zakonima Bosne i Hercegovine”, a u Zildžićevom slučaju ovi uvjeti su ispunjena.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija