Salko Zildžić: “Od viber zezancije do srbijanskog zatvora”

Salko Zildžić: “Od viber zezancije do srbijanskog zatvora”


Nakon što je Salko Zildžić, zastupnik u Federalnom parlamentu, uhapšen na granici sa Srbijom zbog posjedovanja pištolja, otvorena su mnoga pitanja: zbog čega je Zildžić sa sobom ponio oružje, za šta ga tereti tužilaštvo u Srbiji i kolika kazna ga čeka? Međutim, ono što je najviše zainteresovalo javnost u Bosni i Hercegovini jeste počasna iskaznica OSA-e, koja je kod njega pronađena.

Federalnom zastupniku Salki Zildžiću određen je jednomjesečni pritvor u Užicu. Kod Zildžića je pronađeno oružje i municija prilikom pokušaja prelaska granice. Tereti ga se za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, promet i nošenje oružja. Ipak, u fokusu hapšenja je iskaznica OSA-e koju je sa sobom iz nekog razloga nosio Zildžić. Javnosti još nije jasno otkud mu takav dokument i ko ga je izdao, budući da počasne iskaznice, prema pravilniku, mogu dobiti samo bivši uposlenici agencije. Mediji su objavili da je Zildžiću iskaznicu izdao bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

“Ističemo da su apsolutno netačne informacije, te da imaju karakter dezinformacija plasiranih s posebnim ciljem, a prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman gospodinu Zildžiću izdao počasnu iskaznicu OSA-e BiH, sa sadržinom čija je preslika objavljena u printanim i elektronskim medijima u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, a u kontekstu neosnovanog dovođenja u vezu gospodina Mehmedagić Osmana i gospodina Zildžića, kroz rad OSA-e BiH, posebno ističemo da su aposlutno neosnovani difamirajući navodi prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman, počasne iskaznice Agencije, izdavao licima, a navodno i gospodinu Zildžiću, sa ciljem stvaranja stranačke obavještajne službe”, saopćio je Alen Nakić, pravni zastupnik Osmana Mehmedagića.

Advokat Nakić tvrdi da su izneseni navodi neosnovani i garantuje potpunu zakonitost OSA-e. Ipak, u vjerodostojnost i zakonitost ne vjeruje ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji je zatražio provjeru svih izdanih policijskih iskaznica.

“Sve policijske agencije u sastavu Ministarstva sigurnosti da izvrše reviziju službenih legitimacija, te da utvrde da li je bilo nezakonitog izdavanja službenih legitimacija licima koja nemaju prava na posjedovanje službenih legitimacija, te da ukoliko ima takvih slučajeva navedene legitimacije oduzmu, a lica koja su postupila suprotno zakonu sankcionišu”, navodi Nešić.

“Pitanje otkud Salki Zildžiću navodna iskaznica, da postave pitanje kako to da, možda, pored ovoliko mjeseci na vlasti, po Bosni vršljaju strani protjerani diplomati koje su ljudi prognali zbog nedozvoljenog djelovanja u svojim zemljama”, komentar je Safeta Keše, zastupnika SDA u Zastupničkom domu BiH.

Advokat Salke Zildžića u Užicu Ljubiša Radulović tvrdi da je iskaznica samo produkt šale nastale u jednoj Viber grupi. Ipak, ministar Nešić je kazao kako istu odluku očekuje i od OSA-e. Iz Komisije za nadzor nad radom OSA-e to ne žele komentarisati, ali će tema o iskaznici svakako biti na sastanku Komisije.

“Bit će sazvana Komisija za nadzor nad radom OSA-e u narednih deset dana, sukladno poslovniku o radu, usaglasit će se termin da bi radu Komisije mogao nazočiti i direktor OSA-e. Imamo niz tema, a jedna od njih će biti i ovo što se kroz medije u Bosni i Hercegovini provlači o iskaznici”, kaže Ilija Cvitanović, predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je potvrdilo da je otvoren predmet koji se odnosi na osobe sa “crne liste” vlade SAD-a i na navode o zloupotrebi kapaciteta OSA-e, ali nije navedeno na koga se predmet odnosi. Inače, osoblje Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji je u posjeti Zildžiću, koji je prethodno zatražio pomoć.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija