“Same snosimo troškove protesta, nemamo nikakva “leđa”, ali imamo kičmu i obraz”

Protesti “Borba za život” bit će održani danas ispred Parlamenta BiH u organizaciji pokreta “Ženski marš”, tačnije neformalne grupe građanki okupljenih oko ideje da građani_ke BiH imaju pravo od svih nivoa vlasti zahtijevati da rade u njihovu korist. Jedna od njih je i poznata bosanskohercegovačka aktivistica Aida Feraget, koja iza sebe ima nebrojeno mnogo uspješno realiziranih akcija za pomoć oboljelim, siromašnim, jednostavno onim najugroženijim. Ova žena koja je srcem vezana za Bosnu i Hercegovinu, a Sarajevo pogotovo, svojim angažmanom doprinijela je mnogo i nastavlja doprinositi našem društvu.

Za Interview.ba govorila je kako je nastao “Ženski marš”, imamo li magični štapić koji će riješiti trenutnu situaciju u kojoj se nalazi bh. fruštvo zahvaljujući neradu vlasti, te da li dobivaju prijetnje i svjedoče li sputavanjima.

Piše: A. Šabić

Na prvim protestima izašli su mnogi građani_ke. Očekujete li da će se takvo nešto nastaviti s obzirom na činjenicu da je potrebna konstantnost, a to nam nije baš najjača strana, sjetite se protesta za djecu Zavoda Pazarić…?

FERAGET: Znate, mi smo imale dogovor, i ako ćemo izaći samo nas 6 na prve proteste, idemo samo nas šest. Nismo očekivale onoliko osoba ne samo zbog pandemije, nego i zbog činjenice da svi mi skupa jako dugo šutimo. Ja sam iskreno prezadovoljna reakcijom građana. I da, na današnjim protestima očekujem i veću brojnost. Građani su prepoznali da smo krenule srcem, bez ikakvih političkih agendi, da smo iskrene u svojoj namjeri da kreiramo pozitivne promjene za sve građanke i graane i svakodnevno mreža podrške raste.

Mi smo imale vrlo iskren sastanak i razgovor nakon prvih protesta na kojem smo morale donijeti odluku da li ćemo ići do kraja ili završiti nakon prvih zahtijeva i potpunog ignorisanja od strane Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH. Odlučile smo ne odustati.

Postoje pokreti, koji se protestima svakodnevno bore za promjene u društvu, kao što je pokret „Pravda za Davida“, no ono što je jasno vidljivo jeste da je ta borba dosta mukotrpna, te da traži vrijeme, ljudske resursw, i traje previše dugo. Jeste li vi spremne istrajati?

FERAGET: Borba jeste mukotrpna, traži vrijeme, rad, ustrajnost. Potpuno smo svjesne da je dug put pred nama, ali nećemo odustati. S druge strane, ako je nas šest uspjelo u bukvalno 6 dana organizovati proteste 6.aprila, onda to može svako u svom gradu. I to je ono što sada vidimo, da se “recept” počinje primjenjivati I u drugim gradovima. I to nas i raduje i ohrabruje . Pored toga, svakodnevno nas kontaktiraju građani koji nude svoju pomoć, tako da je samim tim i lakše raditi organizaciju. U svakom slučaju, idemo dalje.

Mislite li da će ova vlast, koja je spremna primjenjivati i silu na vlastite građane_ke, otići sa pozicija kojim su pozlatili živote? Imamo li magični štapić?

FERAGET: Magični štapić smo mi! Naš glas. Onaj za koji se tako besomučno bore u predizbornom periodu. Sada je taj glas na ulici, sve glasniji i ne mogu se više ni pretvarati da ga ne čuju. Od ove vlasti očekujemo samo jedno-da ode!

Svjetski mediji su pisali o protestima koje ste organizirale, dobile ste podršku profesora sa fakulteta, studenata, privrednika, medija, svih, daje li to nadu da bi se nešto moglo mijenjati?

FERAGET: Podrška je ogromna i to zaista ohrabruje. Takođe, podrška podcrtava besmisao postojanja sistema u kojem pravo na život morate tražiti na ulici.

Da ne mislimo da se može mijenjati ni jedna od nas ne bi ni ulazila u sve ovo.

Obično kada se pokrenu građani_ke, a iza toga stoji neki organizator, postavlja se pitanje „Čiji ste i ko vas podržava“…Jeste li nečije i plaća li vas ko?

FERAGET: Nismo ničije i niko nas ne plaća. To je već trebalo biti svima jasno. Mislim da je upravo u tome što nismo ničije, i što je to definitivno potvrđeno, korijen ovolike podrške građanki i građana. Nemamo nikakva “leđa” , ali imamo kičmu i obraz i svijest o tome gdje i u čemu živimo i ko je odgovoran za situaciju u kojoj se nalazimo. Same snosimo troškove za svaki plakat, majicu, taksu, sve. Svaka od nas ima svoj posao, svoj set znanja i iskustva i sve smo to uključile u organizaciju protesta.

Šta je bio Vaš okidač da budete jedna od žena koja će pokrenuti lavinu? Mogli ste da sjedite kući kao mnoge druge javne osobe, koje također imaju mogućnost da budu dio promjena, ali nisu…?

FERAGET: Pa upravo pomenuti obraz. Sjediti, gledati, kritikovati a ne učiniti ništa jednostavno nije dio mog bića. Pokazalo se već da šutnjom ne mijenjamo ništa, a svjedoci smo da nam poboljšanja u svakom segmentu odavno trebaju. Pa hajde da ih napravimo!

Da li ste osim poruka podrške građana dobivali određene prijetnje, te da li je bilo nekih sputavanja vašeg rada?

FERAGET: Prijetnje, vrijeđanja, spinovi, laži…svega je bilo. Tzv.botovi ne miruju. Ali kada shvatite da su to beznačajni, lažni profili, profile bez imena i prezimena, koji služe političkim partijama onda shvatite da njihova agresija samo znači da ste na pravoj strani. Zabrinula bih se da me oni podržavaju!

Građani plaćaju nerad vlasti, i u smislu plaća, a evo sad tokom pandemije i u smislu mnogih izgubljenih života.

FERAGET: Riječ je o stanju koje traje evo treću deceniju, a zove se “Vlast ni na koji način ne osjeća obavezu raditi u interesu građana”. Političke partije su kreirale sistem koji je sam sebi svrha. Različiti nivoi vlasti služe za prebacivanje loptice s jednih na druge i apsolutno zadržavanje nepromijenjenog statusa. A sve to skupa finansiramo mi, građanke i građani. Pandemija je samo pokazala i ogolila sve ono što u sistemu već godinama ne valja. Na žalost cijena tome su ljudski životi. Preko 7700 osoba je do sada izgubilo život zbog pandemije i mi smo imale dva izbora, nastaviti s Facebook kritikama, ili pokrenuti se iza tastature, i krenuti s konkretnim akcijama. Mi smo odabrale ovo drugo, a sudeći prema reakcijama javnosti, dobro smo odabrale.

INTERVIEW.BA: Vlast također ne odgovara na zahtjeve građana_ki, to je nešto na što smo navikli, i tokom pandemije, a ni prije nje. Sutra su protesti, šta poručujete građanima_kama?

FERAGET: Izađite i ne odustajte. Pridržavajte se svih propisanih mjera, ali budite i ostanite glasni u svojim zahtjevima. Vlast je servis građana. Mi smo im poslodavci i nas moraju čuti i uvažiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79