Samo da rata ne bude: Sarajevo odalo počast za 1601 ubijeno dijete

Kod spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95 posebnim programom obilježen je 5. maj Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva.

Delegacije sa svih nivoa vlasti položile su cvijeće i odale počast za 1.601 ubijeno dijete. Cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

U programu je učestvovalo 1.200 učenika koji su izveli muzički program šaljući poruku “Samo da rata ne bude”, “Ostajte ovdje”…

Kako su istakli roditelji ubijene djece Sarajeva pravda još nije pokucala na njihova vrata.

“Mi roditelji sakrivamo svoje ožiljke. Neki svoju priču nose kao grumen soli u grlu jer nemaju kome da je ispričaju. Naša djeca nisu dočekala da se spreme za svijet. Njegujmo sjećanje na djecu prekinutog djetinjstva”, kazala je majke ubijene djevojčice Tine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da nema optužnica za ubijenu djecu Sarajeva te je pozvao Tužilaštvo BiH da radi svoj posao.

“Ono što u ovom trenutku najviše boli i što posebno ukazujemo je to da je tek mali broj onih koji su naređivali ove gnusne zločine odgovarao. Masa je onih koji su odgovorni za opsadu Sarajeva, snajperisanje, za grantiranje Sarajeva, za ubistva 1601 djeteta. Oni koji su odgovorni broje se na stotine i hiljade i to je posao za Tužilaštvo BiH. Zna se ko su bili nalogodavci, ko su bili komandanti, komandiri, ko su bili snajperisti i svi moraju da odgovaraju koji su činili zločine”, kazao je Džaferović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79