Samo dvojica preostalih mljekara u Cazinu

U Unsko-sanskom kantonu, ova godina označena je kao jedna od najtežih u skorijoj istoriji za poljoprivrednike, a mnogi od njih su suočeni s odlukom da napuste svoje gazdinstva i potraže bolju budućnost izvan granica Bosne i Hercegovine. Vremenske nepogode i druge nepredviđene okolnosti znatno su uticale na njihovu proizvodnju i održivost poslovanja, prisiljavajući ih da razmisle o alternativnim opcijama.

Iako je Vlada Unsko-sanskog kantona iz budžeta izdvojila rekordnih 9,5 miliona maraka za podršku poljoprivredi ove godine, mnogi smatraju da su sredstva i dalje nedovoljna. Ministar poljoprivrede Unsko-sanskog kantona, Adis Džanić, ističe značaj poljoprivrede za čitavu državu i naglašava da je USK najveći proizvođač mlijeka u Bosni i Hercegovini, što dodatno potvrđuje važnost poljoprivrednog sektora za ovu regiju.

Poljoprivrednici se suočavaju s kontinuiranim poskupljenjem inputa i opreme, dok cijene proizvoda na tržištu padaju. Ahmet Lipović, iz sela Osredak, opisuje kako je njegovo područje postalo tiho i napušteno jer mnogi stanovnici više nisu u mogućnosti da se bave poljoprivredom. Gubitak stoke i zatvaranje imanja postali su stvarnost u mnogim domaćinstvima.

Ostale su štale, kuruzane… sve je ostalo. I mehanizacija koja truhne, doći će vrijeme da ide na otpad. Zadnjih 15 godina na ovom terenu bilo je 29 proizvođača mlijeka, danas su tamo samo dvojica. Niti imam komšije, niti imam s kim kafu popiti“, govori Ahmet Lipović, predsjednik Udruge mljekara Krajina Cazin.

Ramiz Hrnjić, poljoprivrednik, ističe da je ovogodišnji urod pšenice znatno opao, i to i do 70 posto. Glavni razlog za to su vremenske nepogode i problemi s divljim životinjama koje već godinama prave štetu usjevima.

Sve ovo dovodi do sve manjeg broja ljudi koji žele ostati u poljoprivredi, a oni koji se još bave ovim poslom nailaze na neprestane izazove. Mnogi su prisiljeni potražiti svoju budućnost izvan granica Bosne i Hercegovine. Dodatno, sve niže otkupne cijene i kontinuirano povećanje nameta stavlja poljoprivrednike na rub egzistencije.

Ova teška situacija iziskuje ozbiljne napore kako bi se pružila podrška poljoprivredi i omogućila održivost ovog vitalnog sektora.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79