Samo šef oslobođen: Carinicima sa Sarajevskog aerodroma 10 godina zatvora

Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas drugostepenu presudu kojom su šefovi smjene Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo Zoran Lončar i Mensur Mašetić, te carinici Maid Keč, Branka Tešić i Muhamed Hanjalić proglašeni krivim za primanje dara i drugih oblika koristi.

Apelaciono vijeće je optuženom Zoranu Lončaru izreklo kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine, te novčanu kaznu u iznosu od 4.000 KM, Mensuru Mašetiću kaznu zatvora u trajanju od dvije godine te novčanu kaznu od 2.000, dok je Maidu Keču, Branki Tešić i Muhamedu Hanjaliću izreklo kazne zatvora u trajanju od po godinu i po, te novčanu kaznu u iznosu od po 2.000 KM.

Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo, koji je prvostepenom presudom bio osuđen na dvije godine zatvora i 2.000 KM, ovom presudom je oslobođen od optužbe za zloupotrebu položaja.

Ova grupa je uhapšena u spektakularnoj policijskoj akciji “Gold” koja je 2014. godine provedena zbog korupcije u Carinskoj ispostavi na aerodromu u Sarajevu. Tada su uhapšeni šef Carinske ispostave i čitava njegova smjena zbog sumnje da su omogućavali šverc različitih roba tako što su od putnika uzimali novac u zamjenu za neprovođenje postupka carinjenja ili umanjenje carine.

Novčane kazne osuđeni su dužni isplatiti u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, a u suprotnom će im kazne biti zamijenjene zatvorom.

Optuženim Zoranu Lončar i Maidu Keču, u izrečenu kaznu zatvora uračunat će se i vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Carinici Emir Čaušević i Zijad Hadžifejzović ranije su postigli sporazum s Tužilaštvom BiH i njihovi su predmeti odvojeni od predmeta ostalih optuženih.

 

 

Crna hronika/Faktor


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79