Samo u BiH: Kandidate odbili jer nisu potpisali biografije

Općina Bugojno je 5.3.2021. raspisala javni oglas za upravne i nadzorne odbore u javnim ustanovama i preduzećima kojima je osnivač Općina Bugojno.

U oglasu je jasno navedeno da “Podnosioci prijava s kojima se ne stupi u kontakt u roku od 15 (petnaest) dana od isteka roka za podnošenje prijava neće biti uzeti u razmatranje u daljem postupku imenovanja.” niko od podnosioca prijava nije kontaktiran unutar tih 15 dana već su na intervju pozvani kandidati koji ispunjavaju uslove tek 21.06.2021. dakle više od 2 mjeseca što je ogromno kršenje konkursne procedure.

Niko od odbijenih kandidata nije dobio rješenje zašto je odbijen te tek nakon što su se pojedini kandidati žalili Ombudsmenu za ljudska prava Federacije BiH, Općina je počela “raditi” svoj posao i većini odbijenih kandidata poslala rješenja koja je potpisao načelnik Hasan Ajkunić a u kojima stoji, zamislite, da je komisija za izbor i imenovanje utvrdila da ne ispunjavaju uslove Javnog poziva iz razloga – NE POTPISANA BIOGRAFIJA.

Nadamo se da će se javni poziv poništiti i ponovo raspisati jer su kandidati nepropisno pozivani na intervju nakon 15 dana od isteka oglasa što je grubo kršenje konkursne procedure što će Ombudsmeni za ljudska prava Federacije BiH i utvrditi.

Istraživali smo i nigdje nismo pronašli da se biografije moraju potpisati s obzirom da u prijavnom obrascu uz koji se prilaže dokumentacija stoji da se potpiše podnosilac prijave kao i u izjavi a pored toga u javnom pozivu nije naznačeno da se biografija mora potpisati a to je razlog ne ispunjavanja uslova Javnog poziva.

Dakle, stvara se opravdano sumnja da su kandidati oštećeni te da im je namjerno podmetnut ovaj razlog ne ispunjavanja uslova. Kako neslužbeno saznajemo 30 osoba je odbijeno na konkursu a velika većina upravo zbog ovog razloga.

Bit će jako zanimljivo vidjeti imena primljenih ukoliko Ombudsmeni za ljudska prava Federacije BiH ne ponište javni poziv u kojem je grubo prekršena konkursna procedura. Kako su oni znali da treba biografiju potpisati ili su je u međuvremenu potpisali jer je kasnio intervju 2 mjeseca

Ovim putem pozivamo sve institucije da se uključe i ponište ovaj neregularan konkurs kako bi se ponovo proveo piše Bugojno – Danas

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79