Samo u BiH: Na prevarantski način osiguravao glasove za kćerku

Po otkrivanju neregularnosti Blažević je odmah pritvoren zbog sumnje da je nabavio sredstva i poduzeo drugu radnju koja stvara uvjete za neposredno činjenje kaznenog djela za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, odnosno da je to pokušao učiniti

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Slavka Blaževića (58) zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora 2020. godine u ovom gradu pripremao izvršenje kaznenog djela prevare pri glasanju.

On je optužen da je pribavljanjem ličnih dokumenata većeg broja osoba i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz Hrvatske i Srbije stvarao uvjete za izvršenje tog kaznenog djela fiktivnim glasanjem iz inostranstva, priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo je optužilo Blaževića da je u namjeri da na prevarantski način osigura glasove za kćerku, koja je tada bila zastupnica u Skupštini Distrikta s ponovnom kandidaturom na tu funkciju, prijavio više građana za glasanje iz inostranstva.

Blaževiću je stavljeno na teret da je od većeg broja osoba s prebivalištem u Brčkom pribavio kopije ličnih dokumenata, te ih prijavio na adrese u Hrvatskoj i Srbiji zbog glasanja putem pošte.

Na osnovu toga Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je na listu registriranih za glasanje izvan BiH upisala 15 osoba, dok je za šestero prijavljenih odbila prijave, navodi se u optužnici.

Po prvoj tački, Blažević je optužen da je stvorio uvjete da na prevarantski način iskoristi glasačke listiće da bi na izborima glasao umjesto prijavljenih građana, a po drugoj da je to pokušao u odnosu na osobe za koje je SIP odbio prijave.

Po otkrivanju neregularnosti Blažević je odmah pritvoren zbog sumnje da je nabavio sredstva i poduzeo drugu radnju koja stvara uvjete za neposredno činjenje kaznenog djela za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, odnosno da je to pokušao učiniti.

Po okončanju istrage protiv njega je pred Osnovnim sudom Distrikta podignuta, a zatim u cijelosti i potvrđena optužnica za produženo kazneno djelo “pripremanje kaznenog djela”.

Iz Tužiteljstva Distrikta podsjećaju da je za slično pripremanje prevare pri glasanju nedavno na kaznu zatvora od dva i pol mjeseca pravosnažno osuđen Stojan Bavarčić (30), te da je pred ovim tužiteljstvom u toku još nekoliko istraga povezanih s izbornim procesom iz 2020. godine, stoji u priopćenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79