Samo u BiH: “Slučajno” pronašli 65 kg marihuane, ali ne znaju čija je

Niko do danas nije procesuiran, niti osuđen zbog pomenute zapljene droge

Policija ni pola godine nakon pronalaska velike količine marihuane pored auto-puta Banjaluka – Gradiška nije otkrila kome ova droga pripada, niti kome je ona uopšte bila namijenjena, piše portal Srpskainfo.

Niko do danas nije procesuiran, niti osuđen zbog pomenute zapljene droge.

Više od 65 kilograma marihuane zapakovane u vrećama pronađeno je u maju ove godine na auto-putu u blizini Banjaluke.

Ulična vrijednost pronađene droge procijenjena je na više desetina hiljada maraka, ali je moguće da je ona i veća, jer nisu poznati ni rezultati vještačenja.

Marihuanu u vrećama slučajno su pronašali radnici jednog preduzeća, nakon čega je obaviještena policija.

Zvaničnih saopštenja za javnost nije bilo, a policija, tačnije MUP RS, oglasili su se tek kada je Srpskainfo detaljno pisao o ovom slučaju. Nakon što smo objavili detalje pronalaska droge resorni ministar Dragan Lukač potvrdio je informaciju o pronalasku droge dodavši kako je “u toku intenzivna istraga”.

– Pronađeno je, tačno da je to pronađeno, radimo dalje istragu. Svakako nam ne pomaže to što ste objavili u ovom trenutku, imamo razlog zašto to nismo objavili, jer radimo intenzivnu istragu po tom pitanju. U sklopu naše istrage na vrijeme ćete dobiti sve informacije o tom slučaju – rekao je Lukač prije 6 mjeseci.

Zanimljivo je da je pronalazak velike količine droge pored auto-puta pripisan zajedničkoj akciji Policijske uprave Gradiška i MUP RS, a ne radnicima preduzeća koji su je, kako se ispostavilo, u međuvremu pronašli?!

– Marihuana je bila zapakovana u vrećama i ostavljena pored auto-puta. Nakon dojave o pronalasku veće količine droge obaviještena je policija, koja je marihuanu prebacila na drugu lokaciju, a u narednom periodu po uobičajenoj proceduri biće obavljeno i vještačenje zaplijenjene droge kako bi se utvrdio, između ostalog, udio THC, odnosno jačina droge – izjavio je izvor blizak MUP RS.

Očigledno je da su radnici slučajnim pronalaskom veće količine droge presjekli lanac krijumčarenja narkotika umjesto policije, ali identitet krijumčara, niti onoga ko je trebao preuzeti drogu, ni pola godine nakon pronalaska nije poznat.

Izvor iz bezbjednosnih agencija navodi da je u ovakvim slučajevima najbolji način rasvjetljavanja lanca krijumčara taj da se pratio “put” droge do kraja, odnosno da su istražioci nakon informacije o pronalasku marihuane drogu ostavili na istom mjestu, ali pod stalnim nadzorom.

– Na ovaj način u relativno kratkom vremenskom periodu mogao se utvrditi lanac krijumčara narkotika, ali se nažalost na ovakav potez odlučuje vrlo rijetko, pa onda dolazimo u situaciju da se zaplijeni velika količina droge, ali da s druge strane niko ne bude uhapšen – objasnio je izvor iz bezbjednosnih agencija u BiH.
Naš sagovornik ujedno navodi i primjer do danas najveće zapljene droge na području banjalučke regije, a zbog koje takođe niko nije uhapšen, niti pravosnažno osuđen.

Naime, policija je u oktobru 2013. na području Laktaša zapljenila više od tone skanka višemilionske ulične vrijednosti. Ova genetski modifikovana marihuana tada je otkrivena na nepristupačnom terenu u šumi, nakon anonimne dojave.

– Policija je u selu Miloševci kod Laktaša pronašla 300 stabljika marihuane, težine oko 1.000 kilograma u sirovom stanju. Droga je otkrivena nakon anonimne dojave – navodili su tada iz policije.

Objašnjeno je da je droga bila posađena na javnoj površini, na jako nepristupačnom terenu i okružena šumskim rastinjem.

Nakon pronalaska rekordne količine skanka u javnosti se odmah pojavila informacija da identitet onih koji su bili u lancu krijumčarenja nikada neće ni biti otkriven, što se pokazalo tačnim.

Sporni skank pronašli su slučajno lovci koji su obavijestili policiju.
Ni rekordna zapljena heroina nije rasvijetljena

Duže od dvije godine Tužilaštvo BiH ne saopštava javnosti šta je s istragom o pronalasku 82 kilograma heroina u skladištu jedne zeničke firme, niti ima bilo kakvih informacija o tom slučaju i u kojoj je fazi istrage. Inače, rekordna količina heroina, tačnije oko 82 kilograma, pronađena je u prostorijama jedne firme u Zenici, a “roba” je u BiH stigla iz Bugarske.

Drogu su otkrili službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, mada su se kasnije pojavile glasine da je droga pronađena zahvaljujući operativnom radu Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79