Samo u BiH: Švercuje se i Zemzem voda

U Bosnu i Hercegovinu se uvozi sve i svašta. Nešto legalno, nešto ilegalno. No, ni u snu nismo sanjali da ćemo doći do podataka da se prilično ilegalno uvozi ni manje ni više nego Zemzem voda, koja izvire na najsvetijem muslimanskom mjestu na svijetu, Mekki. Niko ne može potvrditi da ona koja je u prodaji, a i to je suprotno svim vjerskim propisima, zaista jeste Zemzem voda.

U Zemzem vodi se krije hrana za gladne i lijek za bolesne, stoji u jednom od hadisa božjeg poslanika Muhammeda a.s. Prema podacima Uprave za razvoj izvoza Saudijske Arabije, Zemzem voda koja izvire u Mekki, svetom mjestu muslimana, prva je na listi proizvoda čiji je izvoz zabranjen. Zbog velike potražnje, voda se prodaje unutar Kraljevine, ali pod strogim nadzorom posebnog tijela zaduženog za pakovanje i distribuciju.

U Sarajevu, pravu Zemzem vodu, bar kako nam prodavači tvrde, možete kupiti za iznos od 5 do 40 KM, zavisno od željene količine. Pred kamere nisu htjeli, ali su rekli da se radi o polulegalnom uvozu iz Turske, javlja Okanal.

Na flašama nema nikakva specifična oznaka o porijeklu, osim, kako smo se i sami uvjerli, rečenice na turskom jeziku koja u prevodu znači “sačuvati od sunčeve svjetlosti”./

Običaj i praksa hadžija je da Zemzem poklanjaju, kažu iz Islamske zajednice. Nije im drago što se ta voda prodaje, jer niko ne može potvrditi autentičnost.

– To je otvorilo više pitanja. Prvo, da li se nešto što je po sebi čisto i sveto može prodavati. Drugo pitanje je da li je to uopšte Zemzem. Treće, da li je Zemzem nakon protoka određenog vremena ispravan za korištenje, navodi Sadžid ef. Ramić, novi rukovodilac Ureda za Hadždž i Umru.

Ako je uvezena ilegalno, bez carinske kontrole, onda se postavlja pitanje ko ispituje vjerodostojnost, porijeklo i određuje cijenu. Iz Agencije za sigurnost hrane na upit da li su upoznati s tim da se ova voda nalazi na našem tržištu, odgovorili su:

“Ovim putem Vas obavještavamo da voda je koja je predmet Vašeg upita nije upisana u Registar stolnih voda niti posjeduje Rješenje Agencije da je proizvedena, uskladištena i stavljena u promet u skladu sa odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama”.

Početkom ovog mjeseca, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, zabilježen je uvoz sedam pakovanja, odnosno jedna deklaracija sa opisom Zemzem voda.

Nije uredu ostvarivati ekstra profit na bilo kojem proizvodu, a naročito na prodaji Zemzema, kažu iz Islamske zajednice. Prema hadisu i vjerovanju, ta voda jeste lijek za sve bolesti ali to ne isključuje upotrebu klasične medicine, odnosno lijekova koje pripisuje struka. Zbog toga se ona ne smije zloupotrebljavati.

Kao što u svakoj struci imamo ljude koji rade ili ne rade dobro, tako i ovamo sigurno da postoje ljudi koji na nekoj ljudskoj muci pokušavaju ostvariti neku materijalnu dobit, dodaje Sadžid ef. Ramić.

Ko vjeruje i nanijeti, taj ne treba sumnjati, kažu prodavači. Međutim, poznato je da je naša država podložno tlo za sve vrste mahinacija. Podsjetimo da je prije više od deset godina hiljade bh. građana čekalo u dugim redovima ispred sarajevske dvorane Zetra da kupe, navodno, ljekovitu vodu od samoprozvanog marokanskog iscjelitelja Torabija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79