SAMO U PRVIH 10 MJESECI OVE GODINE UBIJENO JE SEDAM ŽENA

U crni niz statistike ide i to da svaka peta žena u Hrvatskoj doživi silovanje ili pokušaj silovanja. Zabrinjava i to što broj prijava opada, a 90 posto svih prijava završi u sferi prekršajnog prava

U nedjelju se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U proteklih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, a više od polovine njih – usmrtili su partneri. U prvih deset mjeseci ove godine – sedam. U crni niz statistike ide i to da svaka peta žena u Hrvatskoj doživi silovanje ili pokušaj silovanja. Zabrinjava i to što broj prijava opada, a 90 posto svih prijava završi u sferi prekršajnog prava. U Hrvatskoj je ove godine prijavljeno 8528 počinitelja nasilja, javlja HRT.

– Činjenica je da svega 10 posto prijavljenih nasilnika bude osuđeno kaznom na bezuvjetni zatvor. Ostali će biti u slučaju da su osuđeni ili novčanom kaznom ili uvjetnom osudom – rekla je za HRT Nikolina Zec iz ženske udruge “Izvor”, Tenja.

– Nije samo dovoljno osobu maknuti iz nasilničkog odnosa od nasilnika. Nastaju problemi kada osoba treba početi raditi, ne žele zaposliti osobu koja je smještena u skloništu zbog potencijalnih problema s bivšim partnerom tako da rekla bih da se svi trude, ali to nije dovoljno zbog složenosti problema – kaže Silvija Ručević, sa odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79