Samohrani otac sa sinovima živi u trošnoj kući bez vode i kupatila

Udruženje žena iz Milinog Sela kod Lopara pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za izgradnju kuće tročlanoj porodici Pajić iz sela Mrtvica.

Dobro se dobrim vraća, poručuju ove humanitarke i vjeruju da će se u akciju uključiti mnogi ljudi dobre volje kako bi do zime ova porodica dobila novi, uslovan krov nad glavom.

U trošnoj kući bez vode i kupatila, u dvije male prostorije Radislav Pajić (55) živi sa dvojicom sinova.

Kuću, koju je izgradio njegov djed od pruća i blata daleke 1937. godine, renovirao je prije 26 godina, jer od rudarske plate nije mogao sagraditi novu. Već dvije i po godine ne radi, jer je obolio od artritisa, a primanja od 300 maraka ne mogu pokriti ni troškove liječenja.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Muka. Čim malo kiše padne sve prokisne, pa podmećemo vangle i kante. Duva sa svih strana. Ljeti i nekako, ali zimi je patnja. Žao mi djece, sramota ih. Zbog ovakvih uslova izbjegavaju i da im drugari dolaze – kaže samohrani otac.

S tugom ističe da sam novu kuću ne bi mogao napraviti, jer preživljava zahvaljujući pomoći rodbine, koja je u inostranstvu.

Bolest

Zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su pokazali spremnost da pomognu njegovoj porodici.

– Invalidsku penziju još nisam dobio. Procedura je usporena zbog pandemije. Bio sam godinama rudar na Kosovu, a prestao sam da radim kad sam obolio. Treba dosta novca za hranu, režije. Stariji sin radi, mlađi je bez posla. Najgore je za lijekove, stalne kontrole i snimanja u bolnici,. Sve to košta. Ali eto, ima dobrih ljudi, pa ćemo valjda dočekati barem nov krov nad glavom, da ne razmišljam o budućnosti djece – kaže Radislav.

Pajić ima oko 5,5 dunuma zemljišta, ali mu bolest ne dozvoljava da obrađuje oranice.

– Dok sam mogao, sijao sam, sadio, držao i svinje. Sada sa ovakvim zglobovima ne mogu mnogo. Samo najosnovnije – kaže Pajić.

Dvorište će uskoro biti pretvoreno u gradilište. Pomoć su najavile neke građevinske firme i Udruženje Majevičana iz Švajcarske.

Udruženje žena

Predsjednica Udruženja žena iz Milinog Sela, Zorica Dakić, nada se da će se u ovu humanitarnu akciju uključiti privrednici, Opština Ugljevik i Vlada RS.

– Prošle godine su akciju izgradnje kuće bračnom paru Medić, Slavki i Zoranu, podržali lokalna zajednica i premijer Radovan Višković, pa je kuća izgrađena za svega tri mjeseca. Nadamo se da će i ova akcija biti uspješna. Već nam se prijavila građevinska firma “Živanović”, koja će dostaviti šljunak, a svaka pomoć je dobrodošla, počev od građevinskog materijala do novca. Dobro se dobrim vraća. Naše malo je nekome mnogo – ističe Dakićeva.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Veruju da svakome treba omogućiti da ima pristojne uslove za život.

– Nadamo se da ćemo do kraja ljeta izgraditi kuću ovoj čestitoj porodici sa najosnovnijim stvarima. U planu su dvije prostorije i kupatilo – ističe Dakićeva.

Udruženje žena Milinog sela od 2017. godine sprovodi humanu misiju. Svaki osmijeh nevoljnika ili porodice koja dobije uslovan krov nad glavom neprocjenjiva je nagrada i podsticaj da nastave ovim putem.

Zahvaljujući Fondaciji princeze Katarine Karađorđević, RiTE Ugljevik i M:tel-u, koji je tokom marta aktivirao humanitarni broj, humanitarnim paketima, vrijednim 100 KM, ovo udruženje obradovalo je za vaskršnje praznike 60 socijalno ugroženih, bolesnih i starih lica u Loparama .

Žiro-račun

Svi koji žele da se uključe u humanitarnu akciju mogu to da učine na broj žiro-računa Udruženja žena Milino Selo u “Našoj banci” – 554-003-00000752-55.

Sve informacije mogu se dobiti na telefon 066/972-974.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79