Sandžaklije: Zašto Vučić ne ode u Priboj nakon poziva na klanje Bošnjaka, zašto šuti Vulin?

Nacionalističko orgijanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Priboju uznemirilo je Bošnjake ovo općine, ali i stanovništvo Sandžaka.

– Pozivi na klanje Bošnjaka pjevanjem “Oj Sjenice nova Srebrenice” je za svaku osudu. Ali, mi u Srbiji, u Sandžaku, stalno nakon ovakvih i sličnih groznih dešavanja samo pričamo o osudi. U Srbiji nema suočavanja s prošlošću.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, osim što je verbalno osudio izgrede, trebao doći u Priboj, a nije. Ministar MUP-a Aleksandar Vulin zna reagovati pet minuta nakon nekog događaja, sada se ne javlja danima. Pazite, nacionalističko orgijanje izveo je državni službenik čiji je posao da štiti sve građane Srbije i to je ono što naročito zabrinjava Bošnjake – kaže za Faktor Fahrudin Kladničanin, izvršni direktor Akademske inicijative Forum 10 iz Novog Pazara.

Kladničanin podsjeća da je Priboj kao pogranična općina nažalost itekako osjetila posljedice agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Prije rata u Priboju je bilo više od 30 posto Bošnjaka, sada ih ima jedva osam, devet posto. Spaljivana su bošnjačka sela, ljudi su protjerani sa svojih ognjišta, desili su se monstrozni zločini u Sjeverinu, Štrpcima…

Sada na djelu imamo dvostruke političke igre. S jedne strane deklarativno se poručuje da Bošnjaci imaju ista prava kao Srbi, ali se oslikavanjem murala ratnim zločincima, nacionalističkim orgijanjem šalju drugačije, uznemirujuće poruke – ističe Kladničanin.

Naš sagovornik ističe kako su bošnjačke političke stranke u nekoj vrsti koalicije sa Vučićem.

– Vučić je u Sandžaku na prošlim izborima dobio ogromnu podršku Bošnjaka. Znači, crpi određeni legitimitet iz bošnjačkih glasova. Ponavljam, zašto sada ne ode u Priboj i tako da podršku tim ljudima koji su uplašeni, brinu se za sigurnost – pita se Kladničanin.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79