Sanela Prašović-Gadžo: Već sam pobijedila Semira Efendića

Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, generalna sekretarka te stranke, a sada i kandidatkinja SBB-a za načelnicu sarajevske općine Novi Grad, nekadašnja novinarka, urednica i voditeljica, bez dlake na jeziku u intervjuu za “Azru” govori o svojoj novoj političkoj kandidaturi, položaju žene na bh. političkoj sceni, te šta će prvo uraditi ako bude izabrana za načelnicu.

Istoga dana kada je obznanjena njena kandidatura krenula je u akciju. S prvom jačom kišom u Sarajevu, ona je izlaskom na teren, kako joj to novinarski damar nalaže, videodokazom pokazala za sada tek dio dugogodišnjih problema “Efendićeve teritorije”. Snimila je po ko zna koji put poplavljene novogradske podvožnjake i ulice i sve “okačila” na svoje profile na društvenim mrežama te se obratila građanima.

– Koliko godina unatrag, dragi građani s područja općine Novi Grad Sarajevo, slušate različito profilirane laži o rješavanju ovih problema? Svaki put kada kiša malo više pada, podvožnjak prema Buča Potoku i Buljakovom Potoku poplavi. I ne samo mjesto podvožnjaka. Poplavi i cesta, pa osim što se spašavate jedva se izvlačeći iz vozila, morate i da vozite poplavljenom cestom, moleći se da vam se vozilo ne zaustavi. Eh, vidite, učinkovita općinska vlast ne izvlači se i ne pronalazi izgovore pričom o nadležnostima. Učinkovita općinska vlast traži rješenja, koordinira s drugim nivoima vlasti, rješava i sanira problem i čini život građana boljim. Potpuno je nedopustivo što ovaj problem nije poodavno riješen. I nemojte da vas lažu da se to ne može riješiti. Može. Naravno da može. A ja znam kako. I uradit ću to – poručila je Prašović-Gadžo.

Odlučno, kako smo je i navikli gledati i slušati, odgovara na naša pitanja o predstojećem “fajtu” sa Strankom demokratske akcije i Semirom Efendićem, koji će se na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH 15. novembra pokušati izboriti za treći mandat na čelu Novog Grada Sarajevo.

Koliki je za Vas izazov ovaj izlazak na megdan kandidatu koji je politički već odavno isklesan u SDA, stranci s trodecenijskim iskustvom na vlasti?

– Već sam jednom pobijedila Semira Efendića, tako da mi to iskreno i ne predstavlja neki poseban izazov. Vi ćete se sjetiti, kao i javnost u BiH, da sam prije tri godine zajedno s građanima koji žive na području općine Novi Grad digla glas protiv nezakonite izgradnje benzinske pumpe, a koja je bila u neposrednoj blizini stambenih objekata, udaljena tek četiri-pet metara. Ta pumpa bi predstavljala ekološku bombu usred naselja i bila bi opasnost za život i zdravlje građana. Tada sam argumentima i činjenicama porazila gospodina Efendića. Pred snagom argumenata i suočen s otporom građana on se povukao i benzinska pumpa se neće graditi na toj lokaciji.

Koja je Vaša prednost u odnosu na Efendića, koji je načelnik Novog Grada Sarajevo od 2012. godine, a ozvaničena je i njegova kandidatura za treći mandat?

– Pa vidite, kada govorimo o prednostima, onda je nesporno to što sam ja cijelog svog života bila glas građana ove države. Ja sam osoba koja potpuno poznaje problematiku života na području općine Novi Grad Sarajevo. Rođena sam 1970. godine i od tada živim u Novom Gradu. I u ratu sam bila u rovovima na Mojmilu, Saraj Polju, Žuči, Dobrinji. Borci, naši heroji me poznaju, njihov sam prijatelj. I u ratu i u miru, danas, zajedno sam s mojim komšijama, prijateljima, stanovnicima Novog Grada. Moja kandidatura je i njihova, jer sam uvijek s građanima i za građane. Velika prednost moja je i to što ne dajem lažna obećanja niti sam to ikada u životu radila, dok je gospodin Efendić mnogo toga tokom proteklih godina obećavao i nije ispunio.

Vidite sad ovu cijelu priču oko “kongresnog centra”. Ta priča je primjer manipulativnog komuniciranja s javnošću. Efendić je najavljivao taj kongresni centar tokom kampanje još 2012. godine. Potom je isti centar obećao i 2016. godine, a evo i pred ove izbore ponavlja tu priču. Međutim, on priča o kongresnom centru koji bi, hipotetički gledano, trebao nekada da se izgradi na zemljištu čiji je vlasnik Javni servis BHRT, a ne Općina Novi Grad. No, bit će vremena da do kraja otvorimo medijski tu priču.

Moja prednost je i to što sam prije dvije godine ušla u politiku potpuno realizirana karijerno. Bila sam uspješan novinar i urednik, ratni reporter, dopisnik iz inozemstva, dobitnica sam domaćih i inozemnih nagrada. Vodila sam deset godina firmu, radila najvažnije produkcijske projekte u državi i našem regionu. Predsjednici drugih država su moji prijatelji. S druge strane, Efendić je u politiku ušao bez ikakvih životnih rezultata. Građani vide sve. Vide lošu cestu, neriješena infrastrukturna pitanja, manipuliranje, potopljene ulice s prvom kišom, itd.

Imam program koji ću uskoro predočiti i deset prioriteta djelovanja. Moj cilj je Općinu Novi Grad iz spavaonice vratiti u grad Sarajevo, učiniti je urbanom i ono što nedostaje urediti da postoji. Nova Otoka, novo stambeno naselje je bez škole, cijeli niz drugih stambenih kvartova nema obavezne prateće sadržaje, vrtiće, podzemne garaže…

Vrlo ste aktivni na terenu. Vidimo to iz Vaših angažiranih objava na društvenim mrežama. Mora li žena upravo zato što je žena i raditi i aktivirati se mnogo više u odnosu na muškarce?

– Kroz 30 godina rada nikada mi nije predstavljalo problem to što sam žena. Bila sam tokom rata reporter u rovu. Kad je rat u BiH završio, kao novinar sam otišla i u rat na Kosovo. U Parlamentu FBiH također sam radila iznimno teške zadatke, pa sam najglasnija bila u Komisiji za sigurnost i zaustavila priču o rezervnom sastavu u Republici Srpskoj, utjecala na važne odluke. Jednako tako i na poziciji generalne sekretarke SBB-a radim najbolje što znam. Nisam od onih koji će prihvatiti dužnost i uljuljkati se u nekoj fotelji. Ja sam radnik, iz radničke porodice i moj cijeli život je rad. Mnogo radim i volim to. Borac sam.

Ipak, sigurno je da će još mnogo vode proteći da bismo mogli govoriti o istinskoj ravnopravnosti spolova. To ne postoji nigdje, a posebno ne na ovim našim prostorima. Zašto još imamo te podjele na muško – ženske?

– U prethodom odgovoru sam djelomično odgovorila i  na to. Žena se mora boriti za sebe i svoj status. Nikada nijedan posao nisam gledala kao ženski ili, uvjetno kazano, kao muški. Zato i jesam sve radila što sam radila u životu. Odgovorna sam, ozbiljna, predana poslu i ne plašim se ničega. Međutim, generalno, društvo u BiH mora prihvatiti ženu na svim pozicijama.

Kako se žene uopće mogu izboriti za svoj bolji položaj u društvu?

– Žene se ponekad plaše izazova i odgovornosti. Moramo podizati svijest javnosti o tome da su žene potpuno ravnopravne muškarcima i moramo kao društvo dati podršku ženama. Ja se borim cijelog života. Možda sam nekada radila mnogo više od kolega muškaraca, ali nikada to nisam gledala tako. Trudila sam se da budem najbolja u struci i u tome što radim i nije me bilo briga ko je muškarac, a ko žena u toj priči. Meni je bio važan moj kvalitet. Moja karijera i priznanja i nagrade koje sam dobila su pokazatelj da sam ispravno i radila i razmišljala.

Zašto imamo trend da žene više glasaju za muškarce?

– To je, iskreno, meni jedna potpuno neobjašnjiva pojava. Ne mogu shvatiti žene koje glasaju za čovjeka koji je brutalno u javnom istupu uvrijedio sve žene. To je ponižavajuće.

Iskoristit ću dio jedne Vaše objave na društvenim mrežama gdje kažete: “Vrijeme je da u BiH pokažemo da je politika mjesto za žene. I vrijeme je da žene u BiH počnu podržavati žene u politici. Vidjet ćete moj izborni program za Općinu Novi Grad Sarajevo. I shvatit ćete zašto je važno da u ovoj borbi pobjedu odnese žena”. Zašto je to važno?

– Vrijeme je da žena zauzme načelničku poziciju. Politika jeste mjesto za ženu, jer žene u politiku unose jedan poseban kvalitet. Efikasnije rješavamo probleme, hrabrije smo kada je riječ o iznošenju stavova i eventualnom sukobljavanju, pragmatične smo. Za Novi Grad je važno da građani izaberu ženu za načelnicu ovog puta, da izaberu mene, jer imam veoma konkretan plan djelovanja. Ne prihvatam izgovor “to nije općinska nadležnost” i onda se pod krinkom toga ne rješava problem. Riješit ću problem deponije Smiljevići, jer ću zajedno s drugim razinama vlasti danima tražiti rješenje, natjerati ih na rad i neću odustati dok se problem ne riješi, jer je meni stalo do građana. Ja ću završiti škole i vrtiće u naseljima u kojima ih nema, jer razumijem taj problem. Riješit ću saobraćaj u mirovanju, jer nije rješenje u parkovima praviti parking prostore, već praviti podzemne garaže, a ostaviti parkove. Parkove treba urediti, još drveća zasaditi. Ja ću pokrenuti čišćenje obale i korita rijeke Miljacke, jer Novi Grad mora biti čist. Ja ću brendirati određene lokacije kao turističke i sadašnju spavaonicu koju je od ove općine napravio Semir Efendić pretvoriti u urbanu i uređenu općinu koja jeste i mora biti dio grada Sarajeva. I još niz drugih stvari.

Ova žena će kada bude izabrana za načelnicu pažnju posvetiti ekološkim projektima, zaštiti boračke populacije, neću dozvoliti nikakva rodbinska zapošljavanja i nikada neću sjesti u službeno vozilo. Ne treba mi. Službena vozila ću preusmjeriti tamo gdje su potrebnija. I nikada se više neće praviti izmjene regulacionih planova da bi se pogodovalo nekim investitorima, već jedino da bi se stvarala prosperitetna i savremena sredina čijim su razvojem zadovoljni građani koji žive na tom području.

Na Vašim društvenim mrežama ističete i stajalište da politika nije igra, nego prije rovovska borba. Vi kažete: “Neko tu borbu shvata kao borbu za pozicije i udomljavanje. Meni je politika borba da mom komšiji, koji nije politički aktivan, nije član neke stranke, živi svoj život, da njemu bude dobro, da njegovoj porodici bude ovdje dobro. To je sva mudrost politike. Da svima bude dobro”. Koliko je moguće očekivati da svima bude dobro u zemlji trodecenijske stagnacije i ogrezlosti u kriminalu i korupciji?

– Od nečega moramo početi. Da mogu, jučer bih zabranila rodbinska zapošljavanja u institucijama, javnim preduzećima. Sva djeca u ovoj državi moraju imati jednake šanse, a ne samo oni s određenim partijskim knjižicama. Svi građani moraju imati jednake šanse. Iskreno vjerujem da je politika borba da svima bude jednako dobro, svakom čovjeku u ovoj državi. I nikada od toga neću odustati. I nikada ne bih ušla u politiku da ne mislim tako. Neću biti načelnik koji stane na čelo općine i onda krene u zapošljavanje uže i šire porodice i bliskih prijatelja. U mojoj porodici nijedan član ne radi u državnoj instituciji niti će raditi dok god sam ja u politici aktivna.

Ko je Sanela Prašović-Gadžo privatno?

– Osoba koja je pravedna i iskrena. Ne podnosim licemjerstvo, laži, proigravanja. Borac sam. Između ureda i kuće imam svoje prijatelje, imam svoje trenutke, posvećujem se nauci. Rijetko idem na večere i evente, javne događaje. Kućni sam tip i volim svoj mir.

Često su uz Vas kćerke Lana i Hana, Vaša majka i sestra. One su Vam velika podrška i oslonac?

– Da, te moje četiri žene su moj najveći oslonac, podrška i one su moj život. I uz njih četiri imam i četiri iskrene i dugogodišnje prijateljice.

Šta Vam je draže: novinarstvo ili politika?

– To je teško pitanje. Ja sam 27 godina bila novinar. U mnogim situacijama mi to pomaže, jer sam objektivna, istražim sve iz različitih uglova, hrabra sam. I u politici sam jednako takva. I pravedna. Ne podnosim nepravdu i umrla bih boreći se za pravdu.

A šta je teže raditi?

– Nije meni ništa teško. Samo me u politici više nerviraju licemjerstvo i laži. Osoba sam koja je uvijek s građanima. Tako je bilo i u novinarstvu, tako je i u politici. Moja kancelarija je uvijek bila i uvijek će biti otvorena za građane.

Poželite li nekada stati pred kamere, ili iza svejedno? Koliko Vam nedostaje novinarstvo?

– I u političkom angažmanu sam često ispred kamera. Nemam vremena za nedostajanje. Radim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79