Sanja Vulić i SNDS potvrdili svoje stavove: Nema pregovora s EU dok ne riješite Schmidtove odluke

Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a, istaknula je da je suspendovanje Schmidtove odluke ključni preduslov za nastavak pregovora s Evropskom unijom (EU).

“Zbog uticaja stranog faktora, suočeni smo s pokušajima supstitucije Parlamentarne skupštine i njene ustavno-zakonodavne uloge, što smatramo opasnim i neprihvatljivim. Nadamo se da će Predstavnički dom razmotriti i zaključke proizašle iz rasprave”, naglasila je Vulić.

Ona je dalje istakla nedostatak validne legitimacije Christiana Schmidta i naglasila da, čak i da je visoki predstavnik, nema pravo da donosi i nameće zakone, što nije predviđeno Ustavom.

“Ključno je pitanje da li 57 članova Parlamentarne skupštine BIH želi samo sjediti i gledati. Da li je BIH demokratska država, koja ima suverenitet i teritorijalni integritet, ako pojedinac ima veća prava? Schmidt ugrožava osnovne postulate BIH i evropski put BIH”, dodala je Vulić.

Naglasila je da nema otvaranja pregovora sa EU bez suspenzije Schmidtove odluke i donošenja izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BIH.

U vezi s jučerašnjim sastankom političkih partnera na državnom nivou, Vulić je izrazila nadu da će narednih dana pokušati uputiti Izborni zakon BiH na odlučivanje u PSBiH, kako bi se ponovo deblokirao evropski put BiH.

U međuvremenu, Narodna skupština Republike Srpske, na posebnoj sjednici u Banja Luci, raspravljat će o entitetskom izbornom zakonu, dok je za poslijepodne zakazan veliki narodni miting.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79