Sankcije SAD izazvale potres u RS: Infinity grupa nestaje, vlasnik Đurić napustio BiH

Sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele kompanijama povezanim s Igorom Dodikom izazvale su ozbiljan potres u Republici Srpskoj.

Infinity grupa, unutar koje je poslovalo nekoliko sankcioniranih kompanija, uključujući Prointer, faktički je prestala postojati u dosadašnjem obliku.

Na današnjoj press-konferenciji, predsjednik Uprave Infinity grupe, Bojan Vujić, saopćio je da je vlasnik grupacije, Đorđe Đurić, napustio Bosnu i Hercegovinu.

“Đurić je odlučio da se povuče sa svoje pozicije, izašao je iz grupacije i napustio BiH. To znači da Infinity grupa u ovom obliku neće postojati. Mi, 20 ljudi koji smo od početka tu, odlučili smo da uđemo u pregovore s gospodinom Đurićem kako bismo preuzeli članice Infinity grupe. Tražimo održiv model, iako je kompanija zaustavljena u investicionom ciklusu,” rekao je Vujić.

Vujić je izrazio zabrinutost zbog ugroženih radnih mjesta.

“Ugroženo je 800 radnih mjesta. Sjajne zaposlene radnike koje imamo moramo zadržati u Republici Srpskoj. Uložili smo veliki napor da ove kompanije dignemo na svjetski nivo i ne smijemo dozvoliti da ti radnici napuste RS. Isplatili smo zaposlenima dvije plate kako bismo im pokazali da nemaju razloga za brigu i tražimo način da održimo kontinuitet poslovanja,” dodao je Vujić.

Sankcije su ugrozile i projekte koje je radila ova kompanija, uključujući integrisani sistem Poreske uprave Republike Srpske, što bi moglo uticati na konstantan rast prihoda ove institucije. Vujić je također upozorio na ugroženost raznih rješenja u Geodetskoj upravi, koja sadrži podatke o imovini u RS.

Vujić je odbacio medijske izvještaje o zaradi članica grupe od 500 miliona maraka.

“Nije tačan ni promet od 500 miliona maraka, a kamoli zarada. Veliki dio prihoda odlazi na rashode poput plata, dobavljača, kirija, doprinosa i poreza. Za Kalderu, koja se spominje u tekstu, upitno je da li se radi o periodu kada nije bila u vlasništvu grupe,” zaključio je Vujić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79