Sapni u pandemiji nedostaje sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata

Mala bosanskohercegovačka općina Sapna morala je tokom najosjetljivijeg perioda pandemije koronavirusa posuđivati sanitetsko vozilo za prevoz pacijenata zaraženih virusom jer nema vlastito vozilo.

Prema informacijama direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zorana Jovanovića bilo je planova za nabavku ovakvog vozila ranije, ali “tender je prolongiran zbog nabavke zaštitne opreme u vrijeme COVID-a”.

Općina sa oko 14.000 stanovnika još uvijek nema odgovarajuće vozilo za prevoz hitnih slučajeva do Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Jovanović je rekao da osobe kod kojih su otkriveni prvi slučajevi zaraze virusa nisu mogle biti prevezene do Kantonalnog kliničkog centra zbog nedostatka vozila hitne pomoći u ovoj općini. Objasnio je da je postojeće vozilo staro više od 20 godina i nije odgovarajuće za prevoz zaraženih pacijenata.

U januaru ove godine loklani Dom zdravlja je raspisao tender za nabavku kombi vozila u vrijednosti oko 24.000 KM bez poreza na dodanu vrijednost.

Iz Općine nisu odgovorili na upit koja firma je izabrana kao pobjednik na tenderu niti konačnu cijenu vozila te sam rezultat provedbe javne nabavke.

Na zvaničnom portalu javnih nabavki još uvijek nije objavljen podatak da li je vozilo kupljeno. Početkom juna 2020. godine objavljen je tender za nadogradnju putničkog vozila u sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja Sapna vrijedan više od 17.000 KM.

Prosječna cijena nabavke novih sanitetskih vozila tokom 2018. godine, prema podacima Baze službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) bila je nešto više od 80.000 KM sa PDV-om.

Općina Sapna je prema riječima načelnika Općine Zudina Mahmutovića sufinansirala kupovinu vozila sa 20.000 KM koji su prebačeni na račun Doma zdravlja.

Iz Doma zdravlja Sapna kažu da se ova ustanova već duže vrijeme suočava sa problemom nedostatka vozila za sanitetski prevoz i da su o tome upoznali lokalne i entitetske vlasti.

Oni su objasnili da su “cijene sanitetskih vozila izrazito visoke, te nismo u mogućnosti provesti takvu nabavku, pa se s toga krenulo u nabavku vozila (kombi), koje se može nadograditi u sanitetsko vozilo.”

Još su dodali da je uz novac od strane općine i određena vlastita sredstva kupljen kombi, a da je aktivan i postupak javne nabavke za njegovu nadogradnju u sanitetsko vozilo.

Tokom 2019. godine Općini su građani donirali jedno vozilo “Mercedes” za prevoz hemodijaliznih pacijenata.

Ovaj tekst je nastao tokom kampanje BIRN-a BiH za izvještavanje studenata novinarstva i mladih novinara o pandemiji koronavirusa.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79