Sarajevo će ove godine dobiti smart parking, evo kako će funkcionisati

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je nagovijestio da će u ljeto ove godine u funkciji biti smart parking te je obrazložio šta će to značiti za vozače.

U izjavi za Klix.ba je napomenuo da je u toku tenderska procedura za implementaciju ovog projekta. Kako je kazao, prvobitno će smart parkingom biti obuhvaćeno pet ulica u Općini Centar. Naveo je da će to biti testna faza smart parkinga, ali da će smart parking postojati u devet ulica.

Šteta je potcrtao da će vozači na osnovu mobilne aplikacije imati uvid u to gdje imaju slobodan prostor za parkiranje te će im biti omogućeno da aplikacijom plate parking. Osim preko aplikacije, vozači će biti informisani preko LED ekrana.

Parking prostor će biti pokriven pametnim kamerama koje će prepoznavati koliko je parking popunjen vozilima i gdje postoji slobodno mjesto za parkiranje.

Preko kamera, tj. softvera, potrebne informacije će se odašiljati na aplikaciju i na LED ekrane koji će biti postavljeni na glavnim raskrsnicama. Bit će istaknuti ime parkinga i broj slobodnih mjesta. Mobilna aplikacija će se moći koristiti kao navigacija prilikom kretanja ka željenom parking mjestu.

S obzirom na to da vozači u Sarajevu provedu mnogo vremena pokušavajući pronaći slobodan parking prostor, nesumnjivo je da će im ovo olakšati parkiranje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79