Foto: FB/NiP
Sarajevo će sufinansirati boravak djece u privatnim vrtićima: Oko 5.000 mališana obuhvaćeno programom

Sarajevo će sufinansirati boravak djece u privatnim vrtićima: Oko 5.000 mališana obuhvaćeno programom


U Sarajevu je danas postignut važan dogovor između predstavnika privatnih predškolskih ustanova i ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hote-Mumunović.

Ovaj ugovor predviđa sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima, što će omogućiti olakšanje za mnoge roditelje i unaprijediti kvalitetu predškolskog obrazovanja.

Adis Vuga, direktor vrtića “Maslačak” u Sarajevu, izrazio je zadovoljstvo zbog ove subvencije. “Subvencija je značajno pomogla našoj ustanovi, kao i roditeljima, da sva djeca dobiju priliku za pohađanje vrtića. Ovo je korak naprijed ka jednakim mogućnostima za sve mališane,” rekao je Vuga.

Maja Grubeš, direktorica vrtića “Sveta Obitelj,” naglasila je da će u njenoj ustanovi 165 djece biti obuhvaćeno subvencioniranjem. “Ovo su velike olakšice, posebno za roditelje koji imaju dvoje ili više djece. Vjerujem da će ova školska godina biti uspješnija od prethodne zahvaljujući ovim subvencijama,” istaknula je Grubeš.

Pored olakšica za roditelje, Grubeš je ukazala i na izazove s kojima se suočavaju vrtići zbog povećanja cijena, uključujući skuplju struju. “Nije bilo veliko iznenađenje s obzirom na ostala poskupljenja. Uz subvenciju roditelja i podršku resornog ministarstva, vjerujem da ćemo uspjeti pregurati i preživjeti ove izazove,” dodala je.

Ministrica Naida Hota-Mumunović iznijela je podatak da se ovaj program sufinansiranja kontinuirano provodi već neko vrijeme. “Ove godine, 42 ustanove će potpisati ugovore i biti uključene u ovaj program. To znači da će djeca imati sufinansiranje od 230 KM za 11 mjeseci. Ovaj iznos je povećan zbog rasta cijena u predškolskim ustanovama,” objasnila je Hota-Mumunović.

Ministrica je također naglasila da će oko 5.000 djece biti obuhvaćeno ovim programom, te da postoji mogućnost da se nove predškolske ustanove prijave tokom godine. “Konkurs će biti otvoren četiri puta tokom školske godine, što omogućava fleksibilnost i priliku za uključivanje novih ustanova u program,” dodala je.

Zaključno, Hota-Mumunović je istaknula da Ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo razumiju potrebe vrtića i roditelja. “Senzibilitet prema povećanju cijena i potrebi za sufinansiranjem pokazuje našu posvećenost podršci predškolskom obrazovanju i stvaranju boljih uvjeta za našu djecu,” rekla je ministrica.

Ovaj program sufinansiranja predstavlja značajan korak ka unapređenju predškolskog obrazovanja u Sarajevu, pružajući podršku roditeljima i osiguravajući da veći broj djece ima pristup kvalitetnim vrtićima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija