Sarajevo dobija nove Covid ambulante, evo gdje će biti otvorene

S ciljem efikasnijeg prijema i obrade pacijenata za koje se sumnja, ili su već zaraženi koronaviurusom, Javna ustanova Dom zdravblja će povećati broj Covid ambulanti u Sarajevu, izjavio je za Oslobođenje direktor ove ustanove Muhamed Ahmić.

– Trenutno imamo četiri Covid ambulante i to u domovima zdravlja Ilidža, Saraj polje, Vrazova i Semizovac. Mislim da ćemo to moći realizovati u naredna dva dana. Zapravo, ono što ćemo nastojati je da povećamo broj ordinacija u ovim Covid ambulantama, kao i broj medicinskih timova koji u njima rade. Trenutno medicinski timovi u Covid ambulantama rade u dvije smjene, a ubvest ćemo rad od 7:30 do 20:00 sati i to svih sedam dana u sedmici u svim ambulantama. Međutim, ostaje nam najveći problem, a to je nedostatak ljudi, odnosno medicinskog osoblja, ali ćemo i to nastojati riješiti, kazao je Ahmić.

Kazao je kako će se u narednom periodu pokušati prevazići i problem nedustatka ljudi koji se javljaju na telefonske linije namijenjene pacijentima. Naimer, večliki broj stanovnika Sarajeva ima pritužbe, tvrdeći kako je ambulante koje djeluju u okviru JU Dom zdravlja nemoguće dobiti telefonom, odnosno da telefon zvoni, ali da se niko ne javlja. Ahmić to pojašnjava nedostatkom kadra.

JU Dom zdravlja se suočava sa još jhednim problemom, a to je nabavka sanitetskih vozila. Naime, ova ustanova je od Vlade KS tražila da im se kupe nova sanitetska vozila. Međutim, ta nabavka još nije realizovana.

– Mi imamo devet domova zdravlja, po općinama, i trebalo bi nam za svaki od tih domova po jedno vozilo. Jedno sanitetsko vozilo košta između 70 i 80 hiljada maraka. Čak je i Skupština Ks na jednoj od prethodnih sjednica dala podršku ovoj inicijativi i zaključila da je potrebno kupiti sanitetska vozila za Dom zdravlja. Međutim, Vlada KS još to nije realizovala, a do sada nismo dobili bilo kakvo konkretno objašnjenje zašto to nije izvšeno. Rad javne ustanove nije ugrožen jer još nisu kupljena ova vozila, ali će se naša efikasnost umnogome povećati kada ih dobijemo. To je posebno važno sada, kada dolazi do naglog porasta broja pacijenata zaraženih koronavirusom, istakao je Ahmić, napominjući kako je ovoj ustanovi, osim vozila, potrebno i vozača.

Podsjetio je i da trenutno u Sarajevu ima 3.338 osoba zaraženih koronavirusom, da ih je 134 na bolničkom liječenju, a da je preostalih 3.204 pacijenta, koji su u kućnoj izolaciji, zapravo povjereno na brigu JU Dom zdravlja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79