Sarajevo: Gotovo dvije trećine nastavnika osnovnih škola želi potpuni povratak učenika u klupe

Predsjednik sarajevskog ogranka Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro izdao je saopćenje, odnosno rezultat ankete među prosvjetnim radnicima o budućnosti vanrednog odvijanja nastave.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH – KO KS) je u protekla tri dana u svim osnovnim školama proveo anketiranje u kojem su se prosvjetni radnici imali priliku izjasniti za jedan od tri načina/modela izvođenja nastave od 01.11.2020. godine:

a) kombinovana nastava

b) u školi (svi učenici)

c) on line (svi učenici)

“Prosvjetni radnici su od marta do juna ove godine bili oni koji su se snašli, prilagodili i žrtvovali kako školska 2019/2020. godina ne bila dovedena u pitanje zbog lockdowna uzrokovanog pandemijom. Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo su ponovo zbog općeg dobra, digniteta svoje profesije i svih prioriteta, prije svega života i zdravlja i učenika i samih njih, uradili i rade sve da obrazovni sistem funkcioniše i u školskoj 2020/2021. godini bez obzira na poteškoće koje svakodnevno imaju u svom radu”, kaže Sivro u saopćenju.

Podaci iz ankete pokazuju sljedeće:

1. 62,5% prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo se izjasnilo da sve učenike od 1.11.2020. godine treba vratiti u školske klupe.

“Taj podatak potvrđuje našu prethodnu konstataciju da računari ne mogu zamjeniti živu riječ i socijalnu interakciju”, stoji u saopćenju.

2. 21% prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo smatra da treba nastaviti sa kombinovanom modelom nastave.

“Taj mali procenat potvrđuje naše konstatacije i informacije iz prethodnog perioda koje smo dobijali iz škola da učitelji/nastavnici i ostali radnici u školama rade dodatne poslove, da su radnici preopterećeni dodatnim obavezama, posebno onim koji su direktno povezani sa zdravstvenim i epidemiološkim mjerama. Restrikcije i kombinovana nastava će definitivno dovesti do pada kvaliteta obrazovanja, posebno u segmentu pravičnosti u odnosu na sve učenike”, objašnjava Sivro.

3. Samo 16,5% prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo smatra da od 1.11.2020. godine nastava za sve učenike treba biti on line

“To jasno nam pokazuje da je taj model najlošiji za učenike ali i za njihove učitelje posebno ako imamo u vidu da nam iskustvo iz prethodnog perioda govori da učenici nemaju adekvatne uslove za taj vid nastave”, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, sindikat će u narednom periodu tražiti osiguranje boljih i adekvatnih uslova za rad, ne samo radnika, već i učenika prenosi Kliy.

Imperativ Sindikata će i dalje biti zdravlje i sigurnost radnika i učenika u školama, ali o kvaliteti obrazovanja će se morati i govoriti i poduzeti sve što treba. Ono što ćemo tražiti su: dodatna višemilionska ulaganja u materijalnu opremljenost škola, nastavnika i njihovih učenika, poboljšanje kompetencija nastavnika, plaćanje dodatnih poslova/valorizaciju poslova koji su svim radnicima u školama nametnuti kroz kombinovani model nastave i izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih propisa. Glas prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo će se čuti, a anketa je samo jedan u nizu koraka ka zaštiti prava prosvjetnih radnika, kvalitete obrazovanja i zaštite prava učenika na pravično i kvalitetno obrazovanje”, navodi se na kraju saopćenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79