Sarajevo i dalje jedna od najtraženijih destinacija u regiji

Ulice Sarajeva oživjele su i ovog proljeća uz prisustvo turista iz svih krajeva svijeta. Mađarska, Indonezija, Kina i Njemačka su samo neke od zemalja čiji su građani uživali u šarenilu ulica i mirisima hrane, predstavljajući prvi talas posjetitelja koji obećava uspješnu turističku sezonu.

“Sarajevo je lijep grad, sve je organizirano, stapa fotografiju različitih kultura”, kaže Carita iz Njemačke, dok Amalia iz Indonezije ističe ljepotu grada i ukusnu hranu.

Baščaršija, ne samo da privlači turiste svojom bogatom historijom, već je i dom vještih zanatlija koji čuvaju bosansku tradiciju od zaborava.

“Turista je zaista na obilje, njima je ovdje lijepo. Prvo što im je jeftino, a drugo što imaju ugođaj”, ističe Nasir Jabučar, zanatlija za N1 čiji posao i dalje cvjeta zbog entuzijazma turista za njihove rukotvorine.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je rekordnu posjećenost u prva tri mjeseca 2024. godine.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da je broj dolazaka turista u Federaciji BiH porastao za 2,1 posto u odnosu na mart 2023. godine, dok je broj noćenja turista povećan za 3,1 posto.

Dominacija turista iz regije, uz značajan udio turista iz Turske, Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije, pokazuje da je Sarajevo i dalje jedna od najtraženijih destinacija u regiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79