Sarajevo: Kazne za poslodavce koji ne plate prekovremeni rad za 1. maj

Vlada Kantona Sarajevo želi da apeluje na poslodavce da ne rade za nastupajući praznik rada, jer svi znamo šta ovaj praznik znači za radnike, i oni trebaju da odmaraju na ovaj praznik, istakao je danas premijer Vlade KS Edin Forto.

„Zakon o radu FBiH nije rekao da se ne smije raditi za praznike, ali oni moraju da budu plaćeni adekvatno, zakon je jasno propisao kako. Poseban apel upućujem i kompanijama iz trgovinskog sektora da se pridržavaju pravila o radnom vremenu na dan praznika“ kazao je na početku Edin Forto.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Fahir Halilović, kazao je kako će razne inspekcije pri ovoj isntituciji nadzirati povredu zakona o radu i kršenje pravilnika o slobodnim danima, piše Radiosarajevo.

„Tržišna inspekcija će za prvomajske praznike nadzirati protok fiskalnih kasa i protok novca na dan praznika, ali će još tri inspekcije vršiti pojačani nadzor na dane praznika“, naglasio je Halilović.

Direktor KUIP-a ponovio je da svaki poslodavac ima obavezu da vodi evidenciju o radu svojih radnika, a ako na zahtjev inspektora istu ne pokaže, može biti i novčano kažnjen, istakao je Halilović.

Šumarska inspekcija sprovodit će aktivnosti na izletištima gdje se očekuje veći broj ljudi, kako bi se spriječio požar ili nelegalna sječa šuma.

„Poseban naglasak bit će stavljen na parkove prirode Bijambare, vodopad Skakavac, Vrelo Bosne te Trebević, kao i nelegalni taksisti i nelegalni kombi prevoznici“, kazao je Halilović.

Halilović je ponovio da Kantonalnoj inspekciji i njenim inspektorima nije svrha niti cilj da vrše naplatu kazni, ali će biti uključene i razne mjere preventive, ali će i naplaćivati kazne, ako budu primorani.

Na mjestima gdje se očekuje veći broj ljudi, ispitivat će se ispravnost hrane, objekata gdje se uslužuje i prodaje hrana, a sve sa ciljem zaštite zdravlja gradjana kantona u vrijeme praznika, naglasila je Amela Babić, direktorica sanitarnog odjela KUIP-a.

Za oba dana međunarodnog praznika rada, radnik ima pravo na veću plaću i poslodavac mu je dužan da isplati taj iznos.

„Za sve radnike koji se zateknu na radu u vrijeme praznika, treba da dostave potvrdu da su primili veću plaću po tom osnovu, jer će u protivnom poslodavac biti sankcioniran“ kazala je Muvedeta Šetić, direktorica uprave za rad i zaštitu na radu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79