Sarajevo od oduševljenja do razočarenja Cristianom Schmidtom

 

Njemački diplomata Cristian Schmidt koga dio BiH priznaje za visokog predstavnika, nastupom na tribini u Njemačkoj posvećenoj evroatlanskim perspektivama, zadao je bolan udarac zagovornicima tzv. građanskog koncepta u BiH.

Šmit je jasno poručio da su potrebne izmjene Izbornog zakona, jer je Željko Komšić izabran glasovima Bošnjaka. Zbog toga je Cristian Schmidt za kratko vrijeme prešao put od srdačne dobrodošlice do statusa neželjene osobe u Sarajevu, samo zato što govori notorne činjenice – kažu za RTRS hrvatski i srpski poslanici u PS BiH.

Skandalozne izjave o BiH na Schmidtovom skupu u Njemačkoj: Ko se boji “muslimanskog ostrva”

Dolazak njemačkog diplomate Cristiana Schmidta, sarajevski politički establišment dočekao je s oduševljenjem i nadom da će biti promoter njihovih interesa, tim više jer ga Republika Srpska ne smatra visokim predstavnikom. Porukom da je Željko Komšić u Predsjedništvo izabran bošnjačkim glasovima, a Sarajevo dominantno bošnjački grad, Šmit je sarajevska nadanja pretvorio u noćnu moru.

“Komšić je hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da se sve skupa završi, recimo, nekim oblikom bojkotovanja izbora”, poručio je Šmit.

Zanimljivo da su Schmidtove packe prećutane u Sarajevu. Јer, teško je opovrgnuti notornu činjenicu da je Komšić iako se uporno ogrće “građanskim” plaštom, zapravo rezervni bošnjački član Predsjedništva.

“Neosporna je činjenica da nama Hrvatima kao konstitutivnom narodu, drugi narod bira političke predstavnike u Domu naroda i činjenica je da nemamo svog predstavnika u Predsjedništvu dok Bošnjaci imaju dva predstanika. Stoga je meni razumljivo da Schmidt konstatuje da je nužno mijenjati Izborni zakon kako bi se otklonile anomalije koje ruše Dejtonski sporazum”, istakla je Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Stav Republike Srpske nimalo nije promijenjen, Cristian Schmidt je osoba koja se predstavlja za visokog predstavnika, bez legitimiteta Ruske Federacije i Kine. I takav nije po volji političkog Sarajeva, jer nepristrasno, a ne kroz bošnjački okular posmatra probleme i procese u BiH.

Bez sumnje, Schmidt govori u korist Hrvata što se može sagledati kroz diplomatske napore Hrvatske da preko jedne od najmoćnijih zemlja EU, Njemačke, izdejstvuje bolji polažj svojih sunarodnika u BiH.

“A, s druge strane, i predstavnici američke administracije bez kojih se ne može donostiti bilo kakva ozbiljnija odluka za BiH, zato smatram da je ovo važna kapitalna prekretnica i sada je do bošnjačke strane da shvate da međunarodna zajednica više neće biti njihov advokat i da moraju sjesti kako je rekao Dodik sa Srbima i Hrvatima i dogovoriti kako dalje”, istakao je Zoran Krešić, politički komentator iz Mostara.

Pojedini analitičari iz FBiH kažu da poslije Schmidtovih poruka više ništa neće biti isto. Smatraju da su istorijske i ozbiljan udarac tzv. građanskom konceptu BiH pišu Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79