Sarajevo prljav i zapušten, naselja zatrpana smećem: Općina krivi RAD, RAD krivi građane!

Prljave frekventne ulice i šetnice, smećem zatrpani kontejneri u gradskim naseljima, i to u jeku pandemije, gorući su problemi glavnog grada Bosne i Hercegovine. Da je alarmantno stanje te da se pod hitno mora nešto poduzeti, najbolje ilustriraju fotografije koje su napravljene u naselju Grbavica.

(FOTO) Ko je kriv za prljavo Sarajevo: Građani ili vlast?

Reagirala Općina

S obzirom na to da se nalazi na njihovom području, odmah je reagirala Općina Novo Sarajevo. Pismenom urgencijom zatražili su od preduzeća “Rad” da odmah očisti i pokupi prekomjerne količine otpada, kako uz saobraćajnice i pješačke staze tako i oko kontejnera koji se nalaze pored zgrada.

Kako su naveli iz Općine, ovaj problem iz komunalnog preduzeća “Rad” pravdali su nedostatkom vozila, kao i malim brojem ljudi koji su angažirani na ručnom održavanju higijene.

Mirza Ramić, portaprol preduzeća “Rad”, u izjavi za “Dnevni avaz” je kazao da im najveći problem predstavljaju neodgovorni građani koji smeće ostavljaju gdje god stignu, kao i nepropisno parkirana vozila, zbog čega je odvoz smeća onemogućen.

Oglasili se iz Općine Novo Sarajevo: U više navrata smo upućivali urgencije prema nadležnom KJKP „Rad“ ali stanje na terenu je još uvijek nezadovoljavajuće!

Nemar građana

-Vremenski uvjeti nam ne dozvoljavaju da operemo ulice od prljavštine jer su niske temperature. Prethodnih dana smo u Starom Gradu, Centru i Novom Sarajevu očistili pješačke prolaze i saobraćajnice – istakao je Ramić, tvrdeći da imaju dovoljno vozila i radnika.

Apelira na građane da pozivom na broj 033/660-000 prijave sve one koji ne ostavljaju otpad gdje trebaju te da ih ako mogu i uslikaju. To mogu dojaviti i nadležnoj kantonalnoj inspekciji. Nemar stanara zabilježen je i na Alipašinom Polju na Trgu nezavisnosti broj 4, gdje je odložen kabasti otpad. Građani se s razlogom pitaju gdje su nadležne inspekcije i šta rade eko-redari prenosi Avaz.

Oglasio se vijećnik Novog Sarajeva: Smatram da nam nova vlast treba jasno dati obećanje do kojeg datuma će glavni grad BiH biti oslobođen od velikih količina otpada

 

 

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79