Sarajevo se rješava šaltera, sve ćete moći završiti preko e-portala

Foto: Ilustracija

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić najavila je da će građani uskoro sve administrativne usluge moći obavljati preko e-portala, koji će zamijeniti sve šaltere.

Građani u KS, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine, vrlo često se suočavaju s birokratskim preprekama, gužvama na šalterima, dugim čekanjem na izdavanje određenih dokumenata i složenim procedurama, što može frustrirati i usporiti procese.

Ministrica Softić Kadenić ističe da su zasad u projekt uvođenja e-portala uključeni KS i Općina Centar, ali najavljuje da će uskoro svim općinama ponuditi to rješenje.

Naglasila je da tehnička rješenja za e-portal zahtijevaju pravnu podlogu te da se trenutno radi na dopuni Zakona o elektronskom upravljanju, kako bi nametnuli obaveze svim institucijama da digitalno komuniciraju.

“Potrebno je da prevaziđemo otpor tako što ćemo pravno nametnuti dužnost i predvidjeti prekršajne sankcije za one institucije koje se toga ne budu pridržavale, jer nije svaka institucija jednako spremna”, istakla je.

Softić Kadenić je pojasnila da je to proces u kojem Vlada utvrđuje dinamiku i nameće obaveze u fazama gdje se postepeno pilotiraju setovi usluga koje će puštati prema građanima u zavisnosti od vrste, spremnosti i kapacitiranosti institucije koja tu vrstu usluge pruža.

Kao i u mnogim drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, administrativni procesi u Kantonu Sarajevo su vrlo složeni, jer imaju velike nedostatke. Problemi s administracijom uključuju često dugotrajne procedure za dobijanje različitih dokumenata poput ličnih dokumenata, vozačkih dozvola, prijavljivanja na javne konkurse i slično.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79