Sarajevo: Studenti traže niže školarine za 30 posto

Finansijsku krizu uzrokovanu pandemijom snosili su studenti i njihove porodice, kažu u Studentskom parlamentu

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu traži da se za 30 posto smanji školarina svim studentima za akademsku 2020/2021. godinu zbog teške ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Od predsjedavajućeg Skupštine KS-a Elvedina Okerića već su zatražili da Skupština donese zaključak kojim će se od kantonalne Vlade tražiti da donese akt o smanjenju školarine.

Napomenuli su da su to već ranije tražili u nekoliko navrata, ali da nadležni nisu imali sluha.
Bez odgovora

Nezadovoljni novim epidemiološkim mjerama: Studenti u Tuzli najavili proteste

– SPUS je u prethodnom periodu podnosio kako formalne tako i neformalne zahtjeve za smanjenje visine školarine svih studenata na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), međutim, nije pokazano dovoljno sluha. Posljednji formalni zahtjev je upućen 22. februara Vladi KS-a te premijeru gospodinu Edinu Forti, naveli su u inicijativi.

Istakli su da su 5. marta dobili odgovor od kantonalne ministrice visokog obrazovanja i nauke Melike Husić-Mehmedović u kojem je navedeno da je Vlada KS-a pokrenula aktivnosti kojima bi se studentima s ostvarenim prosjekom osam i više od toga oslobodio dio plaćanja školarine, što je njima sporno s obzirom na to da su zahtjevi bili, kako su istakli, oslobađanje plaćanja, odnosno refundiranje novca svim studentima s tim statusom koji su uplatili školarine.

U tom odgovoru ni po jednom osnovu nismo dobili adekvatno obrazloženje povodom našeg zahtjeva, s obzirom na to da smo zahtijevali da se svim studentima UNSA umanji visina školarine za barem 30 posto, dodali su iz SPUS-a.

Poručili su Okeriću da vjeruju da je svjestan važnosti zadržavanja studenata na UNSA, te njihovog ostanka u Bosni i Hercegovini. Razočarani su dosadašnjim odnosom kantonalne vlasti.

– Nažalost, ovakvo odbijanje naših zahtjeva na koje čak nismo dobili ni adekvatan odgovor nego politikantsko dezavuisanje, ne vodi ka tom cilju.
Prekid školovanja

Ponovo moramo istaknuti da su finansijsku krizu uzrokovanu pandemijom snosili studenti i njihove porodice, te zbog toga je ugrožena mogućnost plaćanja školarina. Naravno, zaključak te nemogućnost plaćanja školarina podrazumijeva primoravanje studenata da pauziraju ili prekinu svoje školovanje, upozorili su iz SPUS-a.

Nadaju se da će ovaj zahtjev shvatiti, kako su istakli, kao pomoć budućim akademskim građanima, te da će im omogućiti nesmetano školovanje.

Iz SPUS-a su pozivali Okerića kao predsjedavajućeg Skupštine KS-a da inicira donošenje zaključka Skupštine kojim se nalaže Vladi KS-a donošenje akta kojim se umanjuje visina školarine od 30 posto na prvoj narednoj sjednici Skupštine KS-a piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79