Sarajevo: Tenderi poništeni, parkomati ne rade, a građani i dalje trpe

Prije nekoliko dana građani Sarajeva koji koriste javni parking gdje se uplata parkinga vrši putem parkomata, suočili su se sa “blokadom” svojih automobila.

Razlog blokade na točkovima je neplaćanje parkinga ili duže zadržavanje bez dodatne nadoplate, a za stavljanje blokade na točkovima zaduženi su uposlenici KJKP RAD-a. Stavljanje blokade izazvalo je revolt kod velikog broja vozača jer vozači nisu bili u mogućnosti platiti parking, s obzirom na nefunkcionalnost parkomata, o čemu je Faktor i ranije pisao.

Parkomati nabavljeni 2017. godine više od godinu nisu u funkciji, te njihova nefunkciolanost građanima dodatno otežava plaćanje parkinga. U pojedinim zonama parkinga u funkciji nije niti jedan parkomat, pa je samim tim i kompletan parking onesposobljen.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, koje je nadležno za nabavku i održavanje parkomata tvrde da su tenderi za nabavku poništeni iz “raznih” razloga.

– Bili su raspisani tenderi za obnovu, ali takve su procedure bile da su tenderi bili poništeni iz raznih razloga, neispunjavanja uvjeta, itd. Sada smo ponovo raspisali tender, nakon čega će, nadamo se, to biti i realizirano – kazali su iz Ministarstva saobraćaja KS.

Zanimljivo je da se “masovna” blokada automobila prije nekoliko dana dogodila ispred zgrade Vlade KS, u ulici Reisa Džemaludina Čauševića gdje apsolutno niti jedan parkomat u blizini nije u funkciji, pa samim tim vozači kojima su stavljene blokade na točkove nisu bili u mogućnosti izvršiti uplatu.

Glasnogovornik RAD-a Mirza Ramić rješenje vidi u tome da vozači, ukoliko se susretnu sa nefunkcionalnim parkomatom, parking plate na sljedećem parkomatu koji je u funkciji. Da bi izvršili uplatu parkinga onako kako to zamišljaju iz Ministarstva i KJKP Rad-a, vozači su na pojedinim parking zonama prinuđeni hodati i do kilometar do parkomata koji se nalaze u drugoj parking zoni, piše Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79