Sarajevo u evropskom duhu: Ukrašeno zastavicama Evropske unije uoči 21. marta

Foto: Klix

Sarajevo se priprema za važan datum – 21. mart, kada će se održati sjednica Evropskog vijeća koja će raspravljati o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Grad je preplavljen zastavicama Europske unije, stvarajući atmosferu očekivanja uoči ove ključne sjednice.

U najavi za sjednicu 21. marta, lideri EU će se fokusirati na politiku proširenja, uključujući dešavanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji.

Nedavna preporuka Evropske komisije za započinjanje pregovora s Bosnom i Hercegovinom naglašava napredak koji je država ostvarila na reformskom putu.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, istakla je da je BiH postigla značajan napredak u posljednjih godinu dana, što predstavlja najveći pomak u posljednjoj deceniji na putu ka EU.

Iako se očekuje da će većina država podržati otvaranje pregovora, nekoliko članica, poput Danske, Nizozemske i Francuske, još uvijek izražava određene rezerve prema radu bosanskohercegovačkih političara.

Njihova konačna odluka mogla bi imati značajan uticaj na ishod sjednice Evropskog vijeća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79