SARAJEVO: Ubio pješaka pa pobjegao, uhapšen odbjegli vozač Naser Palislamović

U saobraćajnoj nesreći koja se večeras oko 21 sat dogodila u blizini marketa Penny Plus na Mostarskom raskršću život je izgubio pješak, potvrđeno je za Oslobođenje iz Operativnog centra MUP-a KS.

Kako nezvanično saznajemo saobraćajnu nesreću skrivo je Naser Palislamović, odranije poznat policiji. Palisamovića je policija pokušala zaustaviti zbog prebrze vožnje ali on nije želio stati. U bjegu od policije udario je pješaka koji je preminuo.

Ni to nije bilo dovoljno da odustane od bijega pa je nastavio voziti.

Policajci su nakon opsežne akcije uspjeli locirati i uhapsiti odbjeglog vozača na području Ilidže. Uhapšen je u automobilu koji nije bio registrovan na njegovo ime.

U saobraćajnoj nesreći na Mostarskom raskršću kod Sarajeva poginuo pješak

Ko je Naser Palisalmović?

Pripadnici PU Istočno Sarajevo (Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo) lišili su na teritoriji ove opštine slobode Nasera Palislamovića koji je od ranije poznat policiji.

U debelom Palislamovićevom dosijeu spominju se krađa kablova i pčela, kupovina i prevoz oružja te porodično nasilje.

Ovo su dijelovi optužnice u kojima se spominje Palislamović.

Poznato je da je Palislamović bio član Aktivne islamske omladine na području Ključa; on je navodno zagovarao napad na bazu SFOR-a u Ključu – ali ostali u tom ogranku Aktivne islamske omladine nisu se slagali s tom idejom o napadu, tako da ih je on obavijestio da će to izvesti sam – nakon čega je izbačen iz te organizacije.

Operativni podaci o Palislamoviću su pokazali da je bio pripadnik vehabijskog pokreta i da je javno zagovarao te stavove, često se verbalno sukobljavao sa ostalim pripadnicima Aktivne islamske omladine u Ključu, posebno zbog načina na koji je klanjao u džamiji. Palislamović je ispoljavao svoj vjerski fanatizam prema članovima uže porodice, prema supruzi i djetetu – što je dovelo do toga da je Centar za socijalnu skrb u Ključu poveo postupak protiv njega zbog zlostavljanja sina kojeg je tjerao da uči o džihadu, uz stalno zlostavljanje i izgladnjivanje.

Poznato je da se Palislamović družio sa Rijadom Rustempašićem, Abdulahom Handžićem, i Edisom Velićem i prije i poslije njihovog hapšenja u martu 2008. Kako je već navedeno u jednom trenutku su se Rijad Rustempašić i Palislamović “razišli” i nisu bili u kontaktu, iako je Rijad Rustempašić imao Palislamovićevu zatvorsku adresu što dokazuje koverta koja je pronađena u stambenim prostorijama Rijada Rustempašića prilikom pretresa u martu 2008. godine.

Palislamović je osuđen za veći broj krivičnih djela:

1) teška krađa

2) krivotvorenje

3) nasilje u porodici

4) ugrožavanje sigurnosti

5) ugrožavanje sigurnosti (iz člana 183. stav 1. u vezi sa krivičnim djelom oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa (iz člana 367. krivičnog zakona FBiH i nasilje u porodici (iz člana 224. Krivičnog zakona FBiH), Općinski sud Sanski Most, predmet br. 022-0-k-06-000 004, 14.4.2006. potvrđeno od strane Kantonalnog suda u Bihaću, predmet br. 022-0-k-06-000 004, od 12.10.2006. godine, što je potvrđeno od strane Kantonalnog suda u Bihaću, pretmet broj 001-0-Kzz-06-000 071, osuđen na kaznu zatvora od 11 mjeseci); i krađa (iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH, Opštinski sud Sanski Most, predmet br. 022-0-k-08-000 019, 8.5.2008. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine).

U 2004. godini, u jednom od ovih predmeta, izvršen je pretres objekta koji je koristio Palislamović kojom prilikom je pronađeno 13,4 kg eksploziva TNT, 11 ručnih bombi, 328 metaka (7,62 mm) i određena količina vojne opreme.

Pored toga, Palislamović je suđen i oglašen krivim za krvično djelo namjernog nanošenja tjelesnih povreda.

Pored toga, Palislamović je osuđen za krivično djelo sitne krađe iz člana 165. Krivičnog zakona Republike Slovenije, u Općinskom sudu u Ljubljani, Slovenija, predmet br. K-523/91, od 17.12.1991. godine na zatvorsku kaznu u trajanju od 1 mjesec i 15 dana zatvora, prenosi Alternativna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79