Sarajevo: Uhapšen Holanđanin zbog krijumčarenja na hiljade migranata iz Iraka

U utorak su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, u okviru operacije kodnog naziva „Istok tigris“, uhapsili državljanina Holandije porijeklom iz Iraka na području Sarajeva.

Osumnjičeni se tereti za organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnih djela krijumčarenja migranata i krijumčarenja ljudi, kako je propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prema prikupljenim dokazima, ovaj pojedinac bio je član organizovane kriminalne grupe koja je operisala na području Iraka, Jordana, Turske, Bosne i Hercegovine, te drugih zemalja Evropske unije.

Tokom 2022. godine, ova grupa je prokrijumčarila više od 1500 državljana Iraka kroz teritoriju Bosne i Hercegovine u EU, ostvarivši višemilionsku protivpravnu imovinsku korist.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predat Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Policijski službenici su privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokazi u krivičnom postupku.

Akcija „Istok tigris“ sprovedena je pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku EUROPOL-a i policijskih tijela iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije i drugih zemalja.

Tokom operacije, ostvarena je saradnja s Graničnom policijom, Obavještajno-sigurnosnom agencijom i Službom za poslove sa strancima. SIPA nastavlja aktivnosti na dokumentovanju ovih krivičnih djela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79