Sarajevska policija odgovorila Čerkezu: Vaše izjave izazivaju revolt, radimo sve u našoj nadležnosti

Današnji kritički istup član Kriznog štaba FBiH i pomoćnik ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza izazvao je reakciju Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo u potpunosti odbacuje izjave koje su se danas mogle čuti od gospodina Čerkeza, kao neutemeljene i neozbiljne, a koje se odnose na aktivnosti policije”, kazao je za Klix.ba Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

On kaže kako je u periodu od početka pandemije do danas policija u KS izvršila više od 70 hiljada kontrola poštivanja mjera izolacije.

“U periodu od 17. oktobra do 8. novembra na osnovu naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS policijski službenici su prekršajno sankcionisali više od 1.100 osoba zbog kršenja naredbe o propisnom nošenju zaštine maske”, kazao je te dodao da je policija poduzela sve mjere i aktivnosti koje su u njenoj nadležnosti, a tiču se i kontrole poštivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata te su u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima napravili više stotina kontrola.

Uputiti kritiku policiji koja je uz zdravstveni sektor jedna od najizloženijih kategorija u vrijeme ove pandemije, nastavio je, gdje su bukvalno naši policijski službenici svakodnevno izloženi riziku, izaziva revolt.

On kaže kako je oko 150 službenika policije trenutno u izolaciji zbog koronavirusa, zbog zaraze ili bliskog kontakta sa zaraženim.

“Apelujemo na sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se pridržavaju naredbi nadležnih organa i institucija u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa, a sve one koji eventualno žele uputiti kritiku policiji, pozivamo da se prije toga informišu šta su nadležnosti policije u odnosu na naredbe koje se donose, jer policija u potpunosti izvršava zakonom propisane obaveze, kao i poslove i zadatke koji se istoj daju u nadležnost od strane nadležnih organa”, naveli su iz Uprave policije MUP-a KS.

Odbijamo svaki vid neutemeljenih i zlonamjernih izjava, dodaju, kojima se pokušava minimizirati i omalovažavati sve ono što je policija uradila i što radi na području Kantona Sarajevo u ovim vrlo teškim i složenim uslovima rada i djelovanja.

“Koristimo priliku da čestitamo policijskim službenicima Kantona Sarajevo na svemu što svakodnevno čine u okviru svojih dužnosti, kao i da izrazimo zahvalnost građanima koji se pridržavaju donesenih mjera i poštuju naše apele u vezi sa aktuelnom situacijom, uz napomenu da je policija Kantona Sarajevo na usluzi građanima i posjetiocima ovog kantona, te da je, bez obzira na sve izazove sa kojima se susreće u ovim teškim vremenima, vrlo posvećena i spremna da odgovori svim poslovima i zadacima iz svoje nadležnosti”, stoji u njihovom reagovanju.

Podsjećamo, Goran Čerkez kritikovao je danas na konferenciji za medije Kriznog štaba one, kako je kazano, koji bi trebalo da sprovode mjere, kao što su policija i inspekcije prenosi Klix.

“Policija dopušta sva moguća kršenja. Nije moguće da oni ne znaju za to, ako mi kao građani sve znamo. Politički skupovi su apsolutno neprihvatljivi i to je najblaže rečeno necivilizirano ponašanje. Životi ljudi su izgleda nebitni, bitni su pojedinci i njihove pozicije i ono što treba da se desi nakon izbora”, kazao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79