Sarajevska škola uskratila pravo na besplatno školovanje djeci šehida i ratnih vojnih invalida

Predsjednik SUBOOR-a 92-95 OSG Sarajevo, Armis Mašić, objavio je saopštenje kako je sarajevska škola uskratila školovanje djeci šehida, ratnih vojnih invalida i nosica navjećih ratnih priznanja u Bosni i Hercegovini – piše Crna-Hronika.

Udruženje”Savez boračkih organizacija odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95”OSG Sarajevo dostavlja obavijest za javnost:

JU 2 gimnazija-Sarajevo čiji je osnivač Kanton Sarajevo, uskratila je pravo na besplatno školovanje djeci šehida, ratnih vojnih invalida, nosioca najvećih ratnih priznanja kao i organizatora otpora, iako im je to pravo zagarantirano “Zakonom o pravima branitelja” i to članom 26 gore navedenog Zakona.

Naime izmijenili su član 8.pravilnika o plaćanju školarine u JU 2 gomnazija, gdje su u članu 8. ukinuli pravo braniteljima a ostavili pravo svojim uposlenicima, čija djeca se mogu i dalje besplatno školovati dok djeca boraca moraju ili platiti ili napustiti školovanje iako su u prethodnim godinama konzumirali to “Zakonom o pravima  branitelja KS”,definisano pravo.

Također Zakonom o srednjem obrazovanju u članu 56. dužni su svoje akte  uskladiti sa Zakonskim aktima. Ovo je primjer kada rukovodstvo JU 2 gimnazija Sarajevo na čelu sa direktorom sebe stavlja iznad zakona i po vlastitom nahođenju nekome dozvoljavaju a nekome uskraćuju Zakonom definisano prava.

Naravno mi kao boračka udruženja nećemo sjediti i mirno posmatrati kako sikaniraju i diskriminiraju nas i nasu djecu te ćemo iskoristiti sva Zakonom stečena prava,kao i podnijeti krivične prijave protiv direktora škole i članova školskog odbora zbog kršenja Zakona o pravima branitelja KS – izjavio je predsjednik SUBOOR-a 92-95 OSG Sarajevo Armis Mašić za portal Crna-Hronika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79