Sarajevska vlada danas donosi odluku hoće li pooštriti mjere za suzbijanje korone

Vlada Kantona Sarajevo u devet sati hitno će zasjedati, a ključno pitanje o kojem će se raspravljati je trenutna epidemiološka situacija i eventualno pooštravanje mjera u cilju suzbijanja korone.

Rast brojeva novozaraženih u Kantonu Sarajevo evidentan je već izvjesno vrijeme. Vlast je pod velikim pritiskom novih odluka.

Medicinski dio Kriznog štaba predlaže dodatno pooštravanje mjera, a kako saznajemo na stolu je već prijedlog da se policijski sat pomjeri od 20 sati do pet ujutro, umjesto dosadašnje odluke kada policijski sat počinje u 23 sata.

Također je neizvjesno šta će biti sa najavljenom pričom o povratku djece u školske klupe, s obzirom da struka većinski već duži period apeluje da je to neophodno te da online nastava ne odgovara ni djeci ni nastavnicima, a sve se ogleda kroz kvalitet obrazovanja.

Medicinski kadar apeluje na nove oštrije mjere pod izgovorom da su bolnički kapaciteti znatno popunjeni, te da u KS prema riječima premijera Edina Forte ima još oko 200 slobodnih kreveta.

S druge strane građani su ogorčeni jer vakcine još nisu najavljene (ako izuzmemo donaciju iz Srbije), a mnogi smatraju da su postojeće mjere sasvim dovoljne, ali se ne provode adekvatno.

Najveći pritisak je na privredu, a ugostitelji, koji se mjesecima muče i kojima radno vrijeme do 23 sata svakako predstavlja problem, sada strahuju od novih restrikcija.

Konačna odluka o eventualnim novim mjerama za Kanton Sarajevo bit će poznata danas u podne prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79