Sarajevski inspektor: Mirnesin život je ugrožen, pljačku nije napravila sama, saradnici će je prodati

“Mirnesa S. pljačku nije mogla napraviti sama, vjerovatno je životno ugrožena, a za očekivati je da u kratkom roku bude privedena pred lice pravde”, stav je sarajevskog inspekotra u penziji Miće Letića. Letić dodaje da i bi se cijeli slučaj, ukoliko je na teritoriji Bosne i Hercegovine, mogao riješiti za tri dana, ali i da složena policijska struktura pogoduje kriminogenim grupama.

“U policijskom žargonu ovo se smatra organizovanim ili složenim izvršenjem krivičnog djela. Ovakva krivična djela moraju biti planirana. Kriminogeni miljei nađu labilniju, slabiju ličnost koju pripremaju za nešto. Ovo krivično djelo smatram organizovanim oblikom kriminaliteta koje nije mogla počiniti jedna osoba”, kaže Letić u razgovoru za N1.

Letić dodaje da je najvjerovatnije tokom planiranja vođeno računa kada će biti najviše novca, ali i o pripremi sredstava za bijeg.

“Tu su morali biti i unutrašnji i spoljni pomagači. Neko ko joj je omogućio da bude prisutna tokom brojanja novca i naravno da je kroz pripreme kriminalnog miljea, da joj obećaju da će joj obezbjediti nekakvu sigurnost nakon počinjenja krivičnog djela”, smatra ovaj inspektor u penziji.

Na jednostavno pitanje, da li je životno ugrožena, Letić odgovara pozitivno.

“Ona je ugrožena na svim poljima, i ona će na kraju biti prodata za jeftine novce, najvjerovatnije da će biti predata pred lice pravde, pitanje je dana. Ova suma novca od milione EUR je mala, kada se to rasparča, kada svako uzme svoj dio, njoj će ostati veoma malo. Novac se brzo troši. Postoje tragači koji će preko kriminalnih miljea doznati gdje je”, rekao je Letić.

Letić pojašnjava da nije čudno što javnost prati ovaj slučaj, i što je počinje doživljavati kao svojevrsnog Robina Huda. Kaže, ne postoji povjerenje između građana u BiH i bezbjednosnih službi i to vidi kao razlog podrške Mirnesi S.

“Za ovu pljačku je potrebno saradnja bezbjednosnih službi. One mogu za par dana prikupiti informacije i tačno reći da li je neko tu, ili nije tu, i naravno je locirati veoma lako ukoliko je prisutna na teritoriji BiH”, kaže sagovornik N1.

Letić na koncu zaključuje, da je BiH zbog složene strukture policijskih agencija pogodno tlo za kriminalce koji to koriste, zbog čega kriminalci imaju utočište u BiH. Posebno dobre uslove imaju ukoliko su uvezani sa policijskim agencijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79