Sarajevski ministar zdravstva dobio krivičnu prijavu zbog izjave u vezi vakcinacije

Predsjednik BOSS-a i advokat Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu KS protiv ministra zdravstva KS Harisa Vranića .

Ajanović je to, kako kaže, uradio zbog Vranićeve izjave da neće imati suosjećanja za građane koji se ne žele vakcinisati i koji, kako navodi pružaju otpor.
“Time je najavio zabranu ulaska u uslužne i javne objekte tim građanima, što je javno podržano od strane premijera Vlade KS Edina Forte, a koji su prijavljeni zbog kršenja člana 383. Krivičnog zakona FBiH – Zloupotreba položaja, u vezi sa članom 28. KZ FBIH – Pokušaj, sve u vezi sa članom 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH”, kaže Ajanović.

Kako kaže Ajanović, najava diskriminacije građana od strane ministra Vranića i premijera Forte za ishod bi imala nezakonito različito postupanje prema građanima davajući prednost vakcinisanim građanima, a ograničavajući u pravima građane koja nisu vakcinisani, iako vakcinacija nije pravno obavezujuća bilo kakvim propisima.

“Diskriminacijom se krši pravo na slobodu kretanja kao osnovno ljudsko pravo čije je kršenje zabranjeno i Zakonom o zabrani diskriminacije BiH. Ministar Vranić i premijer Forto i drugi članovi Vlade KS, uključujući i ostale nivoe vlasti, odgovorni su za katastrofalnu organizaciju vakcinacije protiv koronavirusa, te je njihova prijetnja građanima još jedan pokazatelj da se Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina mora osloboditi od represivne političke bande”, upozorio je Ajanović.

Podsjećamo, ranije je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nagovijestio da će nevakcinisanima ulaz biti zabranjen u većinu kantonalnih institucija, a Vranić je naveo kako će ulazak u zatvorene objekte biti dozvoljen uz predočavanje dokaza o vakcinaciji.

Vranić je naglasio da neće biti “sentimenta za one koji imaju otpor prema tim mjerama”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79