Sarajevski policajci dobijaju nove iskaznice i značke, promijenjen i simbol

Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Vlada KS na današnjoj sjednici je usvojila Uredbu o obliku službene policijske iskaznice i policijske značke policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS.

Njome se propisuju jednoobrazni izgled i oblik policijske značke, te obrazac i sadržaj službene policijske iskaznice koje nose policijski službenici KS.

“Dosadašnja uredba propisivala je tri izvedbe policijske značke (zlato, zlato-srebro, srebro) uz navođenje naziva organizacione jedinice i radnog mjesta, usljed čega su svaka promjena radnog mjesta, unapređenje ili prelazak u drugu organizacionu jedinicu zahtijevali promjenu policijske značke. Pored toga, policijska značka do sada se vezala uz stručnu spremu (VSS, VŠS i SSS), a ne činove, kako predviđa Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS”, pojasnio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

Novom Uredbom, oblik i izgled policijske značke koja mora biti jasno prepoznatljiva javnosti, mijenja se i bit će jednoobrazna.

Simboli Ministarstva umjesto vage i munje sada će biti zvijezda i grb Kantona Sarajevo. Za službenu policijsku iskaznicu propisan je rok važenja od 10 godina.

“U cilju ekonomičnosti i svrsishodnosti, propisano je da kada se jednom izda policijska značka, ona važi u toku cijelog radnog vijeka policijskog službenika, bez obzira u kojoj je organizacionoj jedinici raspoređen, kao i na njegovo premještanje u toku službe, uključujući i napredovanje kroz činovanja i slično”, dodao je ministar Katica.

Troškovi izrade 1.375 jednoobraznih policijskih znački kožnog poveza, propisanih novom Uredbom bi u 2022. godini iznosili 168.918 KM (105 KM+PDV po jednoj znački).

Izrada novih službenih policijskih iskaznica u 2022. godini za 1.375 komada iznose 12.870 (8 KM+PDV po iskaznici).

Uredbom je predviđeno i korištenje otiska policijske značke na službenim vozilima i motociklima.

Tako bi ukupno procijenjena sredstva za nabavku jednoobraznih oznaka, prema trenutnom broju zaposlenih policijskih službenika, u narednoj godini iznosila 196.120 KM.

Taj novac je planiran budžetskim zahtjevom Uprave policije za sredstva iz budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79